Home България КАТ ще проверява за неплатени глоби и пътниците в колите

КАТ ще проверява за неплатени глоби и пътниците в колите

България 2017/07/05 at 9:54 AM | 0 Прегледа
Сподели

В опит да се справи с проблемите при връчването на електронните фишове пътната полиция започва прилагането на нова стратегия.

При проверка на водача катаджиите ще изискват документите и на пътуващите в колата.Ако се окаже, че те имат издадени и невръчени фишове, документите ще се разпечатват и ще им се дават на място.

Така КАТ се надява да намали големия брой на невръчени книжа, който пък е сред най-честите причини за избягване на санкция.

Шофьорите масово не плащат глоби за нарушение по пътищата, които са им наложени чрез електронни фишове, посочи в писмен отговор на депутатски въпрос миналата седмица вътрешният министър Валентин Радев. За първите 5 месеца т.г. са издадени 138 335 електронни фиша с глоби за 21.5 млн. лв., а са платени едва 6 млн. лв.

Проверките на пътници стават възможни заради таблетите, с които КАТ бе оборудван наскоро, с които данните могат да се проверяват много по-бързо, обясни по БНТ Росен Рапчев от пътната полиция.

“Имахме доста голям проблем с връчването на електронните фишове. Полицаите ходеха на адреси, не можеха да намерят дълго време хората, които са нарушили закона. Сега ще виждат и ще връчват на всеки един, не само на водачите, но и на всеки един пътник, който е в колата. Имаме вече случаи с по 12-14 връчени фиша на един човек”, обясни Рапчев.

В момента полицията има право да спира без видимо нарушение. Редица вътрешни министри обещаваха да отменят безпричинните проверки, за да не се превръщат в тормоз за изрядните водачи, но това не стана.

В инструкцията на МВР, с която се регламентира пътният контрол, е записано, че КАТ спира при видимо нарушение на правилата за движение, неизправности на автомобила или разположението на товара, които да създават опасност, ако начинът на движение и поведение поражда съмнения към шофьора за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество и данни или предположения, че е участвал в катастрофа или е извършил престъпление.

Едновременно с това обаче инструкцията оставя възможността да бъде спрян абсолютно всеки, дори и да не са налице тези условия. В документа е записано, че когато при проверката се окаже, че няма нарушение на правилата, полицаят изготвя докладна записка в края на смяната.

През лятото КАТ ще изкара по магистралите и пътищата всичките си налични екипи, обеща Рапчев. Специален акцент при проверките им ще са високата скорост, агресивните шофьори и неплатените глоби.

“Някои от водачите, които имат наложени глоби и не са си ги платили в срок, ще се простят със свидетелството си за управление, докато не си платят”, заяви той. Отнемането на книжката при неплатена глоба е сравнително нова санкция в Закона за движение по пътищата. Тя влезе в сила в началото на годината и бе част от големия пакет промени, с който бе въведено и свалянето на номера още на пътя при определени нарушения.

http://www.segabg.com/

Етикети: ,

Коментирай с Фейсбук

Споносорирани публикации

Четете новия брой на ВЕСТНИК

Реклама

Споносорирани публикации