Кибератаките са се увеличили със 132% спрямо 2014 г.

      Публикувано на Tuesday, 3 October , 2017      34 Прегледа      Коментари Добави коментар
Кибератаките са се увеличили със 132% спрямо 2014 г.

  • Свят

Троянски кон, фишинг атака, MITM или DDoS са само малка част от хакерския арсенал, който бе представен по време на форум: “Кибер сигурност – информация и (лични) данни. Бъдете нащрек!”.

Освен представяне на най-масовите кибератаки по време на форума станаха публични две нови услуги на българския пазар – застраховане от кибератаки и кризисен пиар по време на кибератака.

Красимир Коцев, експерт по киберсигурност обясни, че основните типове атаки могат да бъдат следствие на човешко невнимание и следствие на лоша конфигурация на системите.

“Хакерите биха могли по много различни начини да достигнат до системите ви. В последно време хакерите залагат повече на атаки, свързани с уебприложения”, обясни Коцев.

Той бе категоричен, че съществуват стотици начини за експлоатиране на системите. Експертът посъветва винаги при получаване на линк хората да поглеждат домейна. “Винаги проверявайте към кой сайт ви води даден линк”, посъветва още експертът.

Най-често атакувани са финансовите институции и банките. Сред популярните атаки са MITM – прихващанията на комуникацията между вас и оригиналния получател на информацията, ако използвате публична мрежа. Тогава хакерът може да разгледа вашата кореспонденция и дори онлайн да подмени част от съдържанието. Съветът на експертите е да внимавате с каква информация боравите, когато ползвате публични мрежи.

DDoS атаките целят да сринат вашите системи в критичен за вас момент като се насочва огромно количество трафик към вас. Такава е атаката осъществена от Cyber Team през юни 2017 г. срещу Skype, който бе блокиран за повече от 24 часа. Статистиката сочи, че в последно време подобни атаки са се увеличили със 7%, а в сравнение с 2014 г. със 132%. Хакерът в днешно време се различава доста от преди 10 или 20 години. Преди не е имало публично известни инструменти и скриптове и са били необходими по-сериозни знания и разбирания за мрежата. Днес има хиляди хакери аматьори. Мотивацията им е не само финансови облаги, правят го дори за хоби и развлечение да се справят с предизвикателство да победят машината.

У нас не се води официална статистика на хакерските атаки. В САЩ всяка една компания трябва публично да обяви, когато стане жертва на кибератаки. Коцев цитира статия на престижното издание Daily Mail, в която се посочва, че повечето от кражбите на автомобили във Великобритания са станали с хакерско оборудване, закупено в България. Съветът на специалиста е да внимавате с мейлите, които отваряте и програмите, които инсталирате.

Правете одити на сигурността, за да се уверите, че не сте жертви на хакерски атаки. Винаги правете back up на съдържанието си. Използвайте криптиращи механизми, за да защитите информацията. Най-уязвимата точка са вашите служители, атаките стават посредством социалното инженерство и неволното предоставяне на чувствителна информация.

ЕК предстои да въведе през май 2018 г. регламентът за киберсигурност. Той ще важи за всички компании, които оперират с лични информация. Глобата, която заплашва компаниите, опериращи с лични данни е до 20 млн. евро или 4% от годишния й оборот. /news.bg

Етикети:
Категория Свят | 2017/10/03 последна редакция в 5:59 PM
Източник : | Снимка :
35 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки