Китай кацна на тъмната страна на Луната

      Публикувано на Thursday, 3 January , 2019      204 Прегледа     
Китай кацна на тъмната страна на Луната

  • Китай

Китай постигна безпрецедентен успех в проучването на Космоса. Азиатският гигант успешно приземи сонда на обратната страна на Луната за първи път в историята,съобщава държавната медия, цитирана от вестник “Ню Йорк таймс”.

Успешното приземяване на космическата сонда Chang’e 4 (“Чанъе-4” – богиня на Луната в китайската митология) е една от поредицата от мисии, които подчертават амбициите на Китай да се присъедини към елита и дори да поведе проучването на Космоса.

Китай приземи друг роувър на Луната през 2013 г., присъединявайки се към САЩ и Съветския съюз като единствените държави, които са провели “меко кацане” на небесното тяло,

но “Чанъе-4” е първата сонда, която каца на тъмната страна на Луната.

Снимка 398034

Източник: ЕПА

Китайски експерти коментират, че тази космическа мисия показва, че Китай е достигнал напреднала фаза от световна класа в проучването на Космоса, китайците са постигнали нещо, което американците не смеят да се опитат да направят.

Въпреки че Пекин по-късно навлезе в сферата на проучването на Космоса, Китай, според експерти, бързо настига САЩ и дори може да оспори лидерството на Вашингтон в сферата на изкуствения интелект и квантовата компютъризация.

Китай сега планира да създаде трета космическа станция до 2022 г., да изпрати тайконавти на база на Луната до 10 г. и да изпрати сонди на Марс, включително такива, които могат да се върнат с проби на Земята.

Според експерти кацането на обратната страна на Луната е далеч повече от пропаганда.

Апаратът успешно кацна в 10,26 часа китайско време (4,26 часа българско време).

В 11,40 часа китайско време апаратът направи и първите снимки на повърхността.

Етикети:
Категория Китай | 2019/01/03 последна редакция в 8:30 PM
Източник : Нюз | Снимка : Google
205 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки