Китай се закани на Лондон, че няма да допусне бягство на жители на Хонконг

      Публикувано на Friday, 3 July , 2020      1136 Прегледа     
Китай се закани на Лондон, че няма да допусне бягство на жители на Хонконг

  • Лондон

Китай заяви, че Великобритания няма да право да предоставя възможност на жители на Хонконг да пребивават на Острова, избягали заради новия закон за националната сигурност.
Пекин се закани да предприеме “съответните мерки” за спиране на този ход, пише “Гардиън”.

Коментарите са на китайското посолство във Великобритания, след като британското правителство обяви вчера, че ще изпълни обещанията си към жителите на финансовия център. Конкретно Лондон ще предложи жителство на близо 3 милиона хонконгци.

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб призна, че Лондон може да направи много малко за спиране на Китай, ако се опита да попречи на жители на Хонконг да се преместят на Острова.

Китайският посланик във Великобритания предупреди, че действията на Лондон биха били в нарушение на споразумението между двете държави. Дипломатът определи критиката на британското правителство относно закона за националната сигурност като “безотговорна и неоправдана”.

Ясно е, че всички китайски съграждани в Хонконг са китайци, без значение дали притежават британски документи и паспорти, подчерта дипломатът и предупреди, че ако британската страна предприеме едностранни действия за промяна на практиката, това ще е в нарушение на позицията и обещанието на Великобритания, както и на международното право.

Твърдо се противопоставяме на това и си запазваме правото да отговорим със съответните мерки, заплаши посланикът и допълни, че Великобритания няма суверенни права, юрисдикция или право на контрол над Хонконг.

Повече от 400 души са арестувани в Хонконг при многохилядни протести срещу закона.

Днес премиерът на Австралия Скот Морисън заяви, че страната му работи върху програма за осигуряване на убежище на жители на Хонконг.

Великобритания вярва, че новият закон е в нарушение на общата декларация между Пекин и Лондон за предаването на Хонконг на азиатската държава.

 


Етикети:
Категория Лондон, Свят | 2020/07/03 последна редакция в 7:12 AM
Източник : Нюз | Снимка : Google
1137 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки