Китай затвори базовия си лагер на Еверест за туристи

      Публикувано на Saturday, 16 February , 2019      287 Прегледа     
Китай затвори базовия си лагер на Еверест за туристи

  • Свят

Китай затвори базовия лагер от своята страна на връх Еверест за туристи, които нямат разрешителни за катерене.

Властите прибегнаха до необичайния ход, за да се справят с проблема с нарастващите отпадъци.Забраната означава, че туристите могат да стигат само до манастира, който се намира малко под нивото на базовия лагер, който е на височина 5 200 м.

Повече хора посещават планината от южната страна в Непал, но през последните години броят им се увеличава постоянно и от китайската страна.

Китайският базов лагер, който е разположен в Тибет, е популярен, тъй като до него може да се стигне с автомобил, докато до този в Непал се достига единствено с катерене в продължение на около две седмици.

Най-високият връх в света има повече проблеми с увеличаващите се отпадъци от години, тъй като броят на посетителите расте.

От Китайската асоциация по алпинизъм твърдят, че през 2015 г. 40 000 души са посетили базовия лагер.

Рекордните 45 000 са достигнали до базовия лагер в Непал през 2016-2017 г., според министерството на горите на Непал.

Обикновените туристи няма да имат право да продължават нагоре след манастира Ронгбук, който се намира на височина от около 5 000 м, според китайската новинарска агенция Xinhua.

Планинарите, които имат разрешително за изкачаване на високия 8 848 м връх, ще могат да използват намиращия се по-високо лагер.

През януари властите обявиха, че ще ограничат броя на разрешителните за изкачване на върха, издавани всяка година, до 300.

Според тях при три акции по почистването през миналата пролет са събрани 8 тона отпадъци, в това число човешки останки и оборудване за алпинизъм, което катерачите са оставили.

При акциите през тази година също ще се направят опити за отстраняването на телата на катерачите, загинали в така наречната зона на смъртта над 8 000 м, където въздухът е прекалено разреден.

Пoради студа и голямата надморска височина, тези тела често остават в планинатa с години и дори десетилетия, пише BBC.

Етикети:
Категория Свят | 2019/02/16 последна редакция в 12:01 AM
Източник : www.profit.bg | Снимка : Лондон Днес
288 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки