Китайският парламент прие закона за защита на националната сигурност в Хонконг

      Публикувано на Thursday, 28 May , 2020      1185 Прегледа     
Китайският парламент прие закона за защита на националната сигурност в Хонконг

  • Китай

Китайският парламент одобри продължаване на процедурата за противоречивото законодателството за защита на националната сигурност в Хонконг, за което хонконгските демократични активисти и Западният свят, начело със САЩ, се опасяват, че може да застраши специалната автономия и свободи на града, предаде Ройтерс.
Китай заяви, че законодателството ще бъде насочено към преодоляване на разделението, подривната дейност, тероризма и чуждестранната намеса в града.

Това решение на Пекин обаче предизвика през последните дни първите големи протести в Хонконг от месеци насам.

Десетки протестиращи се събраха в търговски център на Хонконг, за да скандират лозунги, но нямаше повторение на сътресенията от предния ден, когато полицията направи над 360 ареста, докато хиляди хора в автономния град излязоха гневни на улицата заради законодателството за национална сигурност, предложено от Китай.

Членовете на парламента на Китай, Националният народен конгрес, избухнаха в дълги аплодисменти, когато вотът в четвъртък показа, че 2887 делегати са подкрепили решението да се продължи напред със закона за защита на националната сигурност, едва един гласува против, а шестима се въздържаха.

Подробности за закона за защита на националната сигурност в Хонконг се очаква да бъдат изготвени през следващите седмици.

Очаква се той да влезе в сила преди септември – най-вероятно през август.

Китайските власти и подкрепеното от Пекин правителство в Хонконг твърдят, че няма заплаха за автономията на града и че новият закон ще бъде конкретно  и ясно фокусиран.

Независимо от това, Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз изразиха загриженост от това законодателство и последиците от него за най-свободният град на Китай, който е и един от световните финансови центрове.

Миналата година градът беше разтърсван месеци от демонстрации, често съпътствани с насилие, които поставяха искания за демокрация във връзка с неуспешен опит да се въведе закон за екстрадиция в Китай.


Етикети:
Категория Китай, Свят | 2020/05/28 последна редакция в 2:59 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
1186 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки