Кога имате право да карате мотор във Великобритания

      Публикувано на Monday, 12 March , 2018      1131 Прегледа     
Кога имате право да карате мотор във Великобритания


В началото на 2013 година във Великобритания бяха променени законите за шофиране на различни превозни средства, както и възрастовата граница.

Ако искате да карате мотор или мотопед по главните пътища на Острова и сте начинаещ шофьор ще ви се наложи да изкарате курс основното обучение (compulsory basic training – CBT). За да преминете това основно обучение трябва да следвате няколко стъпки:
1. Проверка на зрението и теоретично въведение

2. Практическо обучение на специална тренировъчна площадка

3. Каране на тази тренировъчна площадка

4. Обучение за каране по пътя

5. Каране на пътя

За да преминете към следващата стъпка по обучението вашия инструктор трябва да реши, че вие вече сте готови за нея. След като завършите подготвителното обучение ще трябва да се явите на теоретичен и практически изпит. Ако преминете успешно ще имате право да карате мотор 2 години, но ако бъдете скъсан ще се наложи да започнете всичко отначало.

Ако желаете да карате мотор

Задължително ще трябва да преминете успешно основното обучение и да сте притежател поне на временно свидетелство за управление на ППС (Provisional Driving License). Не забравяйте, че за всеки един мотор се изисква различна категория и определена възраст.

1. Категория А1– в тази категория се включват мотори с мощност до 11 kW и до 125 кубика, също така и триколки с максимална мощност 15 kW. За да управлявате такъв мотор задължително трябва да сте навършили 17 години и да сте преминали успешно през теоретичен и практически изпит CBT.

2. Категория А2- тук са включени моторите до 35 kW и за го управлявате трябва да сте навършили 19 години. Има 2 варианта за да можете да шофирате по пътя с такъв мотор. Първият е да сте преминали успешно теоретичния и практическия изпит, а втория е да сте карали мотор от категорията А1 поне 2 години.

3. Категория А– тук вече нямаме ограничения за кубатурата и мощността на самия мотор. За да се сдобиете с категорията директно трябва да имате навършени 24 години и да преминете успешно през CBT практически и теоретичен изпит. Друг вариант, който можете да използвате за да сдобиете с тази категория е да имате шофьорски стаж от поне 2 година на мотор от категория А2 и задължително да сте навършили 21 години.

Ако желаете да карате мотопед

Мотопедите спадат в категорията на моторните превозни средства с две колела, като кубатурата им е до 50 кубика и не вдигат по- много от 31 мили в час. Изискването, на което трябва да отговаряте, ако желаете да карате мотопед е да имате навършени 16 години. За да шофирате мотопед също така трябва да притежавате категорията „АМ“, а заедно с нея ще станете притежател и на „Q”.

1. Категория АМ– тук също ще трябва да преминете задължително успешно през CBT, теоретичен и практически изпит и чак след това да управлявате мотопед. Ще имате право да карате триколки, които са до 50 кубика и мощност до 4kW, четириколки с максимално тегло до 350 килограма и максимална скорост 45 километра в час, а мотопеда трябва да е до 50 кубика и максимална скорост от 45 километра в час.

2. Категория Q– тази категория се получава като бонус когато преминете през изпита за АМ. Тя не се различава почни по нищо от АМ, само ви дава право да управлявате и двуколки и триколки до 25 километра в час.

Условието на което трябва да отговаряте за да имате право на обучение за съответната категория, която сте избрали е да имате временна шофьорска книжка. Ако изявите желание да управлявате вашето ППС по време на обучението ще трябва да притежавате:

1. Валидна регистрация

2. Платен данък

3. Преминат технически преглед

4. Застраховка на ППС

Задължително е първо да сте преминали теоретичния тест и чак след това ще ви допуснат до практическия.

В случай, че вие сте притежател на шофьорска книжка преди 19 януари 2013 година не трябва да се притеснявате, защото вие ще запазите всички категории, които притежавате. Просто когато ви изтече шофьорската книжка и вие я подновите в нея ще обозначат категориите по новите стандарти. Ако станете притежател на книжка след 19 януари 2013 година следвате новите правила и разбира се се съобразявате с тях.

Не забравяйте, че за да карате мотор или мотопед трябва да притежавате съответната екипировка, освен свидетелството ви за управление и категорията. Ако шофирате без екипировка това значи, че вие нарушавате закона.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/03/12 последна редакция в 10:00 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1132 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки