Кога раздялата боли най-много

      Публикувано на Sunday, 5 April , 2020      1856 Прегледа     
Кога раздялата боли най-много

  • Любопитно

Едва ли съществува човек, който никога да не е бил отхвърлян.

Опасността дебне отвсякъде – от дребните житейски ситуации до най-интимните отношения. Сега учените от Университета “Корнел” са намерили отговора на въпроса кога отхвърлянето боли най-много.
Според проучването най-мъчително е т. нар. сравнително отхвърляне – когато сме изоставени заради друг човек.

Причината се крие в това, че когато бъдем заменени с някой друг, у нас възниква чувството, че сме отлъчени и безполезни.

В изследването са участвали 600 души, които са били подложени на 4 различни експеримента. В първия били включени две подставени жени и нищо неподозиращ мъж, който всъщност бил обектът на изследването.

На едната от жените била дадена задача за решаване, за която тя трябвало да избере с кого да работи – с другата жена, с мъжа или сама. Тя винаги избирала или другата жена, или да работи сама, пренебрегвайки мъжа.

Другите експерименти били проведени в по-големи групи, а участниците трябвало да споделят момент от живота си, когато са се почувствали отхвърлени.

Резултатите показали, че най-тежко се преживява отхвърлянето, когато е избран някой друг. А когато става въпрос за романтични отношения, подобна ситуация наистина би разбила сърцето на изоставения.

Учените установили и още една зависимост. Когато отхвърленият не получава отговор защо е отхвърлен, той отчаяно ще се опитва да намери обяснение, независимо колко болка ще му причини това. Ако не намери такова обяснение, то отхвърленият ще смята, че на сцената е изгряла “нова звезда”, която е и причината за раздялата.

Затова изследователите ни съветват, когато назрее моментът за раздяла и причината не е друг човек, да уверим партньора си в това, за да му спестим излишни страдания.

И ако все пак… Какво да правим, ако причината наистина е такава? Авторът на проучването казва, че трябва да избягваме съпоставките и сравненията с новия човек, за да не измъчваме допълнително този, когото все пак сме обичали.


Етикети:
Категория Любопитно | 2020/04/05 последна редакция в 4:20 PM
Източник : Лайфстайл | Снимка : Google
1857 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки