Начало Здраве Кои храни са по-полезни сготвени?

Кои храни са по-полезни сготвени?Категория Здраве | 2018/08/08 at 5:00 PM | 91
Коментари ->> Добави Коментар

Добре познат е фактът, че повечето витамини са термолабилни и се деактивират при термична обработка.

Това е причина консумацията на плодове и зеленчуци като най-богати на витамини хранителни продукти да се препоръчва в суров вид.Има обаче някои полезни за здравето вещества, чиито количества не само не намаляват, а дори стават по-лесно усвоими след лека кулинарна обработка на хранителните продукти. Няколко от редовно консумираните зеленчуци попадат в тази категория.

Оказва се, че консумирайки ги сурови, се лишаваме от някои от най-важните ползи от тях.

Ето няколко зеленчука, които са най-полезни след лека кулинарна обработка и каква трябва да е тя.

Моркови

Оказва се, че грешим, когато ги ядем сурови. Много по-полезни са запечени или задушени с малко мазнина. Морковите са известни с високото съдържание на бета каротин, или провитамин А. Това е мощен антиоксидант, който се трансформира във витамин А в организма. Той обаче се усвоява много трудно от сурови моркови. Леката термична обработка прави каротеноидите много по-лесно усвоими, а мазнините са необходими за по-лесното им преминаване в кръвта.

Спанак

Той също се ползва често в суров вид за приготвяне на свежа зелена салата. Представата, че така консумираме спанак в най-полезната му форма обаче е погрешна. Кулинарната обработка на спанака, например задушаването му, е полезна в 2 насоки.

Категория Здраве | 2018/08/08 at 5:00 PM
92 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Днес | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама