Кои кредитни и дебитни карти да използвате в чужбина

      Публикувано на Tuesday, 12 September , 2017      9857 Прегледа     
Кои кредитни и дебитни карти да използвате в чужбина

  • BG Лондон

На вашето внимание ще представим някои кредитни и дебитни карти, които са подходящи за използване ако ще пътувате за чужбина или ще правите покупка от чуждестранен сайт.

Ако знаете коя карта да използвате това ще ви помогне да спестите много излишни разходи, които с другите карти няма да успеете да икономисате. На първо място нека ви запознаем с фактите, които всеки един човек трябва да знае за кредитните и дебитните карти когато ще пътува в чужбина или ще пазарува от чуждестранни сайтове:
1. Когато теглите или плащате пари с правилната карта може да скътате значима сума

2. Когато теглите или пазарувате от чужбина повечето карти имат 3 % такса наложена от банките. С подходящата карта вие няма да заплащате тази такса и ще имате възможността обмена на парите ви да бъда на доста добър курс.

3. Гледайте винаги предварително да сте обменили парите си, не ги обменяйте по летищата, защото там обикновено се предлага най-ниския курс.

4. Не винаги дебитните карти са добро решение, защото на всяко плащане с тях ще имате такса от 1,50 паунда. Дебитните карти, които не е желателно да използвате в чужбина са: Lloyds TSB, Halifax, RBS, Intelligent Finance, Santander и NatWest.

5. Не бързайте да избирате да заплатите в паундове защото обмяната ще се пресметне по техен курс и няма да е изгодно за вас. По- добрият вариант е да кажете, че желаете да заплатите в евро и по този начин ще оставите обмяната да бъде изпълнена автоматично през вашата карта.

6. Ако желаете да закупите чужда валута по-добре ще бъде да използвате дебитната си карта или в случай, че сумата не е голяма заплатете в брой. Не желателно използването на кредитната карта защото ще бъдете таксувани и ще трябва да заплатите значителна лихва за изтеглените от вас пари.

Колко е изгодна и полезна за вас картата, която използвате в момента- Ако според вас картата, която притежавате е добра за използване в чужбина я вземете с вас при пътуването ви, но все пак имайте в предвид, че има доста скрити такси и разходи за това, че сте я използвали извън страната ви.

Таксите, които най-вече се начисляват за използването на картите на различните банки са:

1. 3% такса за обмен на валута чрез картата

2. Имате такса за теглене на пари

3. Начислява се лихва върху парите, които сте похарчили

4. В повечето случаи имате такса за всяко теглене или плащане с картата ви

Ако забележите, че картата ви има такива скрити такси значи вече можете да се замислите да я смените.

Сега ще ви направим няколко предложения на карти, които ще ви бъдат полезни и удобни за ползване в чужбина:

Кредитни карти

Тези карти, които ще изброим по-надолу няма да имат такива скрити такси, но ще са ви изгодни само когато сте в чужбина. Когато се приберете на Острова те няма да са ви от толкова голяма полза. Да картите, които ще ви предложим ще бъдат изгодни за вас за дадените обстоятелства, но все пак са кредитни, така че задължително трябва да зададете директен дебит за изплащане на пълната вноска по кредитната карта всеки месец. Ако не изпълните това правило няма да имате никаква полза, защото ще се наложи да заплатите лихвите за просрочие по плащането.

1. Halifax Clarity – това е може би най-добрата карта за използване в чужбина и за пазаруване от чуждестранни сайтове. При нея нямате тези скрити такси за обмен на валута или на теглене на пари, а курса на обмен е един от най- добрите. Лихвата по картата е 12,9%, но все пак внимавайте защото може да достигне и до 21,9%.

2. Nationwide- тази карта се издава само на нови клиенти на банката и само при условие, че те поддържат сметки FlexAccount, FlexDebit или FlexPlus. Тук също нямате такси за обмен на валута, а също така можете да се възползвате от екстрите, които предлага- cashback и други. В случай, че изтеглите пари от картата обаче ще имате такса, която ще бъде в размер на 2,5%, а когато похарчите парите лихвата, която трябва да върнете е 27,9%.

3. Saga Platinum- тази карта се предлага само на хора, които са над 50 години. При нея също няма такси за обмен, а курса, който се предлага е изключително добър за вас. При нея има такса за теглене, която е в размер а 2%, а ако не покриете дължимата вноска в срок ще трябва да заплатите лихвата, която е 19,6%

Дебитни карти

Ако все пак държите да използвате дебитните си карти най-вероятно ще ви се наложи да смените банката, която използвате до този момент.

1. Norwich & Peterborough BS– в случай, че си отворите сметка в тази банка вие ще се възползвате от това, че няма такса за пазаруване в чуждестранни сайтове и също така няма за заплащате нищо когато теглите пари от картата. Все пак за получите всички тези привилегии трябва да изпълните няколко условия. За да си отворите сметка Gold Classic трябва в картата ви всеки месец да се внасят най-малко 500 паунда и има такса от 5 паунда ежемесечно. Ако пък си откриете сметка Gold Light трябва да правите най-малко 5 транзакции на месец и също имате такса от 5 паунда ежемесечно.

2. Metro Bank– за да сте притежател на такава карта трябва да я извадите в банките в Лондон или околията. При използването и също няма да имате такси за обмен или теглене когато се намирате в чужбина.

Предплатени карти

В случай, че сте човек, който много държи на сигурността и безопасността предплатените карти ще са най-добри за вас. Тези карти се различават по това, че сумата, която може да използвате за пазаруване, плащане или обмен се вкарва от вас. При тях разполагате с толкова пари колкото сте преценили, че ще са ви достатъчни и сте внесли в тях. Предимство при тях, е че при загуба можете да си извадите нова бързо само и само срещу 10 паунда и парите ще са в сметката ви. Недостатък обаче им е, че имат всякакви скрити такси, но все пак на вашето внимание ще предложим две, които са сравнително подходящи за използване извън страната.

1. FairFX– може да станете притежател на тази карта в разнообразна валута- паундове, евро или долари и ако внесете повече от 60 евро няма да заплатите таксата за изваждане от 9,95 паунда. Зарежда се с банков трансфер или от дебитната ви карта, няма такси при обмен на валута или за плащания в чужбина. В случай, че теглите пари от нея ще заплатите такса в размер на 2 долара. Едно от удобствата, които се предлагат за изваждане на тази карта, е че може да направите заявка и онлайн. Гледайте да пазарувате с валутата, с която сте извадили картата си за да избегнете таксата от 1,4%.

2. CaxtonFX- тази карта също може да я заявите онлайн и при нея няма да имате такси за обмен, ако я използвате за пазаруване.Също така можете да теглите парите си от банкомат и да я зареждате чрез телефонно обаждане или онлайн напълно безплатно.

Всички карти, които сме ви предложили ще запазят парите при един евентуален фалит на компанията, която ги предлага. За да загубите парите си по картите трябва да фалира и банката или институцията, която стои зад нея. Все пак препоръчваме да внасяте пари по картите си, които да можете да изразходвате, а не много, които само ще стоят там.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/09/12 последна редакция в 6:00 AM
Източник : | Снимка :
9858 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки