Начало Здраве Колко ни е препоръчителното тегло спрямо възрастта

Колко ни е препоръчителното тегло спрямо възрасттаКатегория Здраве | 2018/07/08 at 6:00 AM | 229
Коментари ->> Добави Коментар

Много се говори за наднорменото тегло, за допустимите граници на килограмите при децата, но дали всъщност знаме какви са допустимите граници и при възрастните хора?

Не само децата могат да страдат от наднормено тегло.Може да се случи и при възрастните и в някои случай се смята за дори по-опасно, отколкото при малчуганите.

Причината се крие в това, че при възрастните вече говорим и за други заболявания или неразположения, които в комбинация с повече килограми могат много сериозно да увредят здравето ни. Освен това казвайки на децата да се хранят здравословно и правилно, всеки родител трябва да дава пример.

Не е допустимо вие да ядете пица, а на детето да обяснявате, че не е полезна и то трябва да се храни с нещо друго по-здравословно. За да научим децата си на отговорност и култура към храната и процеса на хранене, е необходимо да им даваме пример.

За да определите дали вашето тегло е съответстващо на възрастта ви, е необходимо да пресметнете колко е вашия Индекс на телесната маса.

Формулата, по която можем най-общо да разберем дали страдаме от затлъстяване, е следната – килограмите разделяме на ръста в метри/ на квадрат. Например: ако тежите 55 кг, а височината ви е 1.65 см, по формулата се получава следното:

55 кг : (1.65 х 1.65) = ИТМ (индекс на телесната мазнина)

Ето и кои стойности се приемат за нормални и кои за наднормени:

– Ако имате ИТМ между 18.5 и 24.9, то вие не страдате от наднормено тегло.

– Ако ИТМ е повече от 25 – означава, че имате наднормено тегло, което може да се определи като леко (до ИТМ 29, 9), умерено (до 34, 9), голямо (до 39, 9) и над 40 – затлъстяване.

За да поддържаме т.нар нормални килограми, е необходимо да има балансиране между това, което приемаме като калории и енергия и това което изразходваме.

Точно това се оказва най-трудната част в запазването на нормални килограми. Не прибягвайте до драстични диети, ако имате наднормено тегло, защото и това може да застраши здравето ви. Направете плавно смяната на режима или започнете да ограничавате онези неща от вашето меню, които не ви дават нужните вещества, а ви „доставят” само калории.

Снимка: ezine.bg  Източник: ezine.bg

Категория Здраве | 2018/07/08 at 6:00 AM
230 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Интернет | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама