Колко ни е препоръчителното тегло спрямо възрастта

      Публикувано на Thursday, 29 August , 2019      2142 Прегледа     
Колко ни е препоръчителното тегло спрямо възрастта

  • Здраве

Много се говори за наднорменото тегло, за допустимите граници на килограмите при децата, но дали всъщност знаме какви са допустимите граници и при възрастните хора?

Не само децата могат да страдат от наднормено тегло.
Може да се случи и при възрастните и в някои случай се смята за дори по-опасно, отколкото при малчуганите.

Причината се крие в това, че при възрастните вече говорим и за други заболявания или неразположения, които в комбинация с повече килограми могат много сериозно да увредят здравето ни. Освен това казвайки на децата да се хранят здравословно и правилно, всеки родител трябва да дава пример.

Не е допустимо вие да ядете пица, а на детето да обяснявате, че не е полезна и то трябва да се храни с нещо друго по-здравословно. За да научим децата си на отговорност и култура към храната и процеса на хранене, е необходимо да им даваме пример.

За да определите дали вашето тегло е съответстващо на възрастта ви, е необходимо да пресметнете колко е вашия Индекс на телесната маса.

Формулата, по която можем най-общо да разберем дали страдаме от затлъстяване, е следната – килограмите разделяме на ръста в метри/ на квадрат. Например: ако тежите 55 кг, а височината ви е 1.65 см, по формулата се получава следното:

55 кг : (1.65 х 1.65) = ИТМ (индекс на телесната мазнина)

Ето и кои стойности се приемат за нормални и кои за наднормени:

– Ако имате ИТМ между 18.5 и 24.9, то вие не страдате от наднормено тегло.

– Ако ИТМ е повече от 25 – означава, че имате наднормено тегло, което може да се определи като леко (до ИТМ 29, 9), умерено (до 34, 9), голямо (до 39, 9) и над 40 – затлъстяване.

За да поддържаме т.нар нормални килограми, е необходимо да има балансиране между това, което приемаме като калории и енергия и това което изразходваме.

Точно това се оказва най-трудната част в запазването на нормални килограми. Не прибягвайте до драстични диети, ако имате наднормено тегло, защото и това може да застраши здравето ви. Направете плавно смяната на режима или започнете да ограничавате онези неща от вашето меню, които не ви дават нужните вещества, а ви „доставят” само калории.

Снимка: ezine.bg  Източник: ezine.bgКатегория Здраве | 2019/08/29 последна редакция в 2:30 AM
Източник : Интернет | Снимка : Google
2143 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки