Колко сделки за Брекзит може да сключат Великобритания и ЕС

      Публикувано на Thursday, 17 May , 2018      59 Прегледа     
Колко сделки за Брекзит може да сключат Великобритания и ЕС

  • Лондон

Може да има до 20 различни сделки между Великобритания и Европейския съюз за Брекзит, одобрението на които ще отнеме години, пише Би Би Си.

Това е картината, която нарисува координаторът за Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофстад. Миналия месец той каза пред евродепутатите, че би било разумно да има един цялостен договор – “Споразумение за асоцииране”, вместо много на брой отделни сделки, които да трябва да бъдат одобрявани от Европейския парламент, британските депутати и парламентите на 27-те оставащи държави – членки на ЕС.

Но прав ли е наистина Верхофстад в твърдението си, че от процеса на излизане на Великобритания от ЕС може да възникнат множество сделки? Лидерите на ЕС одобриха план за бъдещите отношения, който към момента предвижда четири различни споразумения.

Споразумение за оттегляне

То е основният момент в разговорите за Брекзит и урежда големите въпроси около “развода”: правата на гражданите на ЕС, които остават във Великобритания, и на британските граждани, които искат да останат в ЕС, британските финансови задължения, темата за ирландската граница и други технически въпроси.

Това споразумение трябва да бъде одобрено от лидерите на ЕС и от Европейския парламент, но не и от националните парламенти.

Споразумение за свободна търговия

Тази сделка трябва да гарантира, че няма да има мита или квоти при търговията между Великобритания и ЕС, както и че ще има сътрудничество в голям брой области като регулациите и митниците.

Споразумение за въздухоплавателните услуги

То трябва да гарантира продължаването на полетите между Великобритания и ЕС и да осигури сътрудничеството в областта на сигурността.

Споразумение за информационна сигурност

То ще позволи на Великобритания и ЕС да споделят чувствителна информация, която би подпомогнала правоприлагането.

Има обаче и още.

Великобритания предложи отделен договор за сигурност, за да укрепи сътрудничеството в борбата с престъпленията и тероризма.

Ако задълбаем във вътрешната подготовка на ЕС за разговорите за бъдещите отношения, ще изникнат дори още отделни документи.

Официални лица в Брюксел повдигнаха перспективата за споразумение за партньорство между ЕС и Великобритания по въпросите, свързани с рибарството, но то все пак може да бъде включено в Споразумението за свободна търговия.

Продължаващото използване на европейската сателитна навигационна система “Галилео” може да изисква сключването на още две сделки: една за достъпа до самите сателити и втора за навигационната информация, която те предоставят.

Що се отнася до сътрудничеството в борбата срещу престъпността, Дания има сключен договор с Европол. САЩ също имат две споразумения: едно за правоприлагането и друго за екстрадицията.

Официални лица напомнят още, че ЕС има сключени споразумения за координация на системите за социална сигурност с държавите, които не са членки на ЕС, за да се улесни изплащането на помощи и пенсии.

Истината е, че дипломати от 27-те оставащи страни в ЕС все още не са обсъждали въпроса за формата на бъдещите отношения в ЕС. Един от тях споделя пред Би Би Си, че в момента става въпрос повече за същността, отколкото за формата.

Така че не е ясно дали британският премиер Тереза Мей ще подпише споразумение за оттегляне и един огромен пакт за бъдещите отношения, или ще трябва да извади писалката си много повече пъти.

Това, което Брюксел иска да избегне, е повторение на отношенията с Швейцария, които се определят от над 100 различни сделки и може да се превърнат в източник на многобройни малки спорове.

А за идеята на Европейския парламент за споразумение за асоцииране близък до преговорния екип на ЕС я обобщи така: “Целта на Брекзит не е ли всъщност деасоцииране?”.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/05/17 последна редакция в 8:00 AM
Източник : | Снимка :
60 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки