Командировани работници ще вземат колкото западноевропейците

      Публикувано на Saturday, 26 September , 2020      1473 Прегледа     
Командировани работници ще вземат колкото западноевропейците


Командирован работник да получава поне минималното възнаграждение в страната, в която е изпратен.
Това предвиждат промени в наредбата за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители, качена за обществено обсъждане.

Така например, ако фирмата ви прати на работа във Франция или Германия, трябва да ви плаща не по-малка заплата от минималната работна заплата или от минималните ставки на заплащане, установени за същата или сходна работа в приемащата държава.

Целта на промените е да се спази принципът еднаква заплата за еднаква работа, който е част и от европейското законодателство, посочват вносителите от Министерството на труда и социалната политика.

Друга промяна предвижда работодателят да осигури на служителя условията за жилищно настаняване, които са задължителни за местните работодатели. Така се създава равнопоставеност, тъй като командированите работници няма да са задължени да поемат разходи за настаняване, каквито не се дължат и от местните работници, обясняват вносителите.

Регламентират се и правилата, ако шефът реши да премести работника от една държава в друга временно, за да се довърши възложената работа. Ако това се прави от второ предприятие, то трябва да се сключи допълнително споразумение към трудовия договор, с което да се уговарят конкретните права и задължение за срока на работа на новото място.

Освен това работодателят ще бъде длъжен да поеме разходите на работника за път, настаняване и храна, каквито се прилагат спрямо местните служители в държавата, в която е извършено първоначалното командироване.

Резултат от правилата за командированите работници бяха и промените в пакет “Мобилност”, които засегнаха българските превозвачи.


Етикети:
Категория Бизнес, България, Полезно | 2020/09/26 последна редакция в 3:27 PM
Източник : Експерт | Снимка : Google
1474 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки