Начало Лондон Комунистически шпионски скандал обърна с главата надолу британската политика

Комунистически шпионски скандал обърна с главата надолу британската политикаКатегория Лондон | 2018/02/21 at 2:00 PM | 65
Коментари ->> Добави Коментар

Скандал с дъх на комунизъм прикова вниманието на Великобритания и се превърна в основна тема в медиите.

Основата на скандала касае дали лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин е предавал чувствителна информация на комунистически шпионин по времето на Студената война, когато Корбин е бил само депутат от лейбъристите.По думите на Ян Саркоци, бивш агент на тайните служби на Чехословакия (бел. ред. – Чехия и Словакия се разделят след падането на Берлинската стена), Корбин му е предавал разузнавателна информация в периода 1986 – 1989 година, когато Саркоци е действал под прикритието на дипломат на британска територия.

Самият Корбин обаче нарече това “фантазия” и видя в думите на чеха “клевети”.

Лидерът на лейбъристите, обаче, призна, че се е срещал със Саркоци през 1987 година – на чаша чай, както обясниха официално от Лейбъристката партия, но заяви, че не знаел, че чехът бил таен агент.

Според разсекретени документи на чехословашкото правителство е имало три срещи между бъдещия председател на партията и чешкия агент като едната е целяла „засилването на взаимното признаване и задълбочаването на доверието“, твърди в. London Evening Standard, цитиран от Агенция “Фокус”.

Сегашният ръководител на чешките разузнавателни служби Светлана Птачникова разкри, че в архивите Корбин е бил приеман като потенциален контакт, но не е бил информатор.

“Той не е бил таен сътрудник, работещ с чехословашкото разузнаване. Той е бил най-ниското равнище – личност, представляваща интерес“, уточни тя.

Реакции Веднага след излизането на информацията, британският премиер Тереза Мей поиска от Кобрин да обясни всичко и да е максимално открит.

“Отговорността за миналите действия се пада на самите депутати. Смятам, че при подобни обвинения депутатите трябва да бъдат открити и прозрачни”, заяви Мей.Етикети: # # #

Категория Лондон | 2018/02/21 at 2:00 PM
66 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Актуално | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама