Ливанец, иракчанин и българи завлекли с десетки милиони фирми от Европа и САЩ

      Публикувано на Wednesday, 4 December , 2019      429 Прегледа     
Ливанец, иракчанин и българи завлекли с десетки милиони фирми от Европа и САЩ

  • България

Разбиха група компютърни измамници, ощетили фирми в Европа и САЩ с десетки милиони евро, съобщава БНТ.
По предварителна информация при съвместна акция на ГДБОП и спецпрокуратурата са задържани седем души.

Те са ливанец, иракчанин и четирима българи. Двамата чужденци са постоянно пребиваващи у нас, а ливанецът е близък до бивши собственици на голям търговски център в столицата.

Измамниците действали чрез фишинг мейли. Те подменяли банкови сметки в междуфирмена кореспонденция. 

Измамените компании са над 47. Сред тях има големи американски компании, които оперират в сферата на металопроизводството, както и на производството на медицинско оборудване.

Установените до момента откраднати пари са над 60 млн. евро.

“Следи се внимателно комуникацията и когато наближи моментът на плащането за съответната стока и услуга, се изпраща фалшив имейл, който имитира имейла на контрагента с малка разлика – сменя се една буква или цифра. И се поканва партньорът да плати, обаче на нова сметка. Банковата сметка е на муле в България”, разясни схемата зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Българите са основно финансови мулета. Те трябвало да имат интернет банкиране, чрез което парите се изпращали до азиатски държави с по-либерален банков режим.

След това парите се изтегляли и се връщали към ливанеца и иракчанина.

Етикети:
Категория България | 2019/12/04 последна редакция в 8:23 PM
Източник : Нюз | Снимка : Google
430 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки