”Локхийд Мартин” и САЩ ще намалят цената и срока за доставка на F-16

      Публикувано на Friday, 14 December , 2018      305 Прегледа     
”Локхийд Мартин” и САЩ ще намалят цената и срока за доставка на F-16


Компанията производител на F-16 “Локхийд Мартин” и правителството на САЩ ще намалят цената и срока за доставка в процедурата за избор на изтребител за българските военновъздушни сили, сравнено с досегашната си оферта.Това съобщи пред “Дневник” Джим Робинсън, който е мениджър Международно бизнес развитие за F-16 в “Локхийд Мартин”.

Днес е срокът в който трите държави, достигнали до последната фаза на търга за нови самолети, трябва да отговорят на зададените въпроси от Министерството на отбраната и така да подобрят офертите си.

Италия предлага употребявани “Еврофайтър Тайфун” – Транш 1, Швеция и “Сааб” нови “Грипен” C/D, а САЩ последната версия на F-16 (блок 70).

Инвестиционния проект на правителството, който е одобрен от парламента е за покупка на 8 или 9 изтребителя на обща стойност 1.8 млрд. лв. Сумата включва купуването на самолетите, средствата за наземното им обслужване, за обучение на пилотите и инженерите, въоръжението и поддръжката за 3 години. Плащането ще бъде разсрочено за 9 години. На втория етап от проекта трябва да се купят още 8 изтребителя и тогава да се снемат от въоръжение МиГ-29. Поне два изтребителя трябва да бъдат доставени до две години от подписването на договора, а всички поръчани да се доставят в рамките на три години от първата доставка.

Досегашната оферта на САЩ надвишаваше заделената сума от правителството, според неофициална информация, която не беше отречена от Джим Робинсън. Преди три седмици от компанията казаха, че няма да могат да доставят първите самолети до две години. Освен крайната дата на доставката на изтребителите, всичко останало в инвестиционния проект може да бъде променяно, допусна тогава заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ръководи военно-политическата група по избор на многоцелеви изтребител. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отрече да съществува такава възможност.

Робинсън обясни, че от Локхийд Мартин ще ускорят процеса по производство, след като в сряда бе подписан договор за доставка на 14 нови F-16 със Словакия. Компанията има договор и за доставка на 16 изтребителя със Бахрейн. Ако подпише и с България, това ще е третата страна, която ще получи самолета. Сделката със Словакия би ускорило производството, смята Робинсън. Той обаче не се ангажира с конкретен срок.

Възможността за намаляване на цената Робинсън обясни с начина по който правителството на САЩ води преговори и търгува. Те предлагали висока начална цена, но в офертата им се предлага всичко необходимо за експлоатация на многоцелевия изтребител – от въоръжението до обучение на пилоти и техници. В процеса на преговори между САЩ, като продавач и държавата купувач, цената се намалява, докато от конкуренцията предлагали по-ниска първоначална цена, а в процеса на преговорите излизала нуждата от оскъпяване за необходимото въоръжение и т.н.

Робинсън смята, че няма да има забавяне заради необходимото одобрение от Конгреса на сделката, тъй като България е партньорска държава, член на НАТО. Той обърна внимание, че основният им конкурент (Грипен бел.авт.) също се нуждаят от разрешение за реекспорт на американски технологии, като системата за пренос на данни Link -16 и въоръжение.

“Локхийд Мартин” все още не е произвела нито един F-16 от последното поколение, тъй като е в процес на преместване на производството в Грийнвил, Южна Каролина от Форт Уърт, Тексас. Първият самолет трябва да е готов през 2020 г. Няколко държави имат договори за ъпгрейд на старите си F-16 до блок 70, известен още и като Viper (V), а други водят преговори.

Джеймс Робинс заяви, че от компанията ще предложат всички необходими системи, симулатори и обслужване на самолетите до края на жизнения им цикъл. Той каза, че F-16V е самолет от четвърто поколение, но използва системи от пето поколение, които са на оборудване в F-22 и F-35. Сред тях са подобрен радар и система за информация, която стига до пилота в реално време, система, предпазваща от сблъсък със земята, която спасява пилота, ако евентуално загуби съзнание; по-голям обсег на действие и прицел с точност на снайпер.
Според Робинс F-16V може да лети до 2045 г. и има живот от 12 000 часа

Етикети:
Категория САЩ | 2018/12/14 последна редакция в 8:30 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
306 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки