Лондон е най-големият пазар на Airbnb в Европа

      Публикувано на Thursday, 14 June , 2018      3 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Лондон е най-големият пазар на Airbnb в Европа

  • Лондон

Лондон е бил най-големият пазар за нощувки в Airbnb с 6,7 млн. броя през 2017 г., като изпреварва Париж, където са отчетени 6,4 млн. нощувки, показва доклад на консултантската компания Colliers International.

Нощувките в британската столица са се увеличили с 45,1% през 2017 г. на годишна база, което е най-високият растеж сред ключовите градове в Европа, изследвани от консултантската компания. В Париж нощувките в Airbnb отчитат ръст от 28,5% на годишна основа.

Двата града надвишават близо три пъти размера на пазара в Берлин, Амстердам и Мадрид, въпреки че испанската столица е най-бързо растящият пазар на платформата за краткосрочни наеми с ръст от 67,1% на годишна основа или 2,1 млн. нощувки.

Приблизително толкова са и нощувките в Берлин, докато в Амстердам са отчетени малко над 2 млн. нощувки.

В Амстердам, Мадрид и Париж най-предпочитани за наемане са цели едностайни жилища. В Берлин наемането на стая е точно толкова популярно, колкото и наемът на цяло едностайно жилище, докато в Лондон отделната стая е най-предпочитана от наемателите.

Средната цена на ден за жилище в Airbnb в Амстердам надвишава тази в Лондон и Париж. Последните два града обаче имат и по-голямо предлагане на жилища в широк ценови диапазон, които са подходящи за туристи с ограничен бюджет.

Париж предлага най-скъпите жилища в платформата за краткосрочни наеми, докато Мадрид и Берлин са най-достъпните варианти за наем на жилище.

Средните дневни цени за жилище в Берлин са най-ниските сред петте изследвани пазара. Испанската и германската столица предлагат нощувки на цена под 50 евро, подобно на Париж и Лондон, но цената на луксозните имоти в първите два града е значително по-ниска.

Какво е законодателството в отделните градове?

През януари 2017 г. Airbnb обяви нови мерки, гарантиращи, че регистрираните собственици на жилища в Лондон оперират в съответствие с правилото за максимален срок на отдаване от 90 дни на година, прието през 2015 г. Мерките са насочени към собственици, които отдават под наем цели жилища, а отдаването на стаи под наем не е засегнато по същия начин. Все още няма данни дали собствениците на жилища в британската столица се съобразяват напълно с правилата.

Париж прие мерки да защити жилищния си пазар и е един от последните градове, въвели регулации за краткосрочното отдаване на частни жилища под наем. От 1 декември 2017 г. собствениците са длъжни да се регистрират пред местните власти, за да приемат законно наематели за максимален срок от 120 дни на година. Регулациите влязоха в сила наскоро, така че все още не са известни резултатите от тях.

Мадрид обяви неотдавна нови регулации, ограничаващи още повече ръста на Airbnb. През май тази година местните власти предложиха нови законодателни мерки, които ограничават отдаването на апартамент или къща под наем в платформата до 90 дни на година. Цялата жилищна сграда, използвана за краткосрочни наеми, ще трябва да отговаря на определени технически критерии, които важат за други места за настаняване като хотелите.

Освен това апартаментите за краткосрочен наем в центъра на Мадрид ще трябва да имат собствен вход, отделен от постоянните обитатели на блока. Мерките все още не са одобрени, но очакванията са да окажат голямо въздействие върху предлагането на жилища в Airbnb в центъра на испанската столица, което нарасна бързо през 2017 г.

От януари 2017 г. собствениците на жилища, отдавани под наем в Airbnb в Амстердам, вече не могат да предлагат цяло жилище на платформата за повече от 60 дни. Отдаването на частни или споделени стаи беше възможно без никакви ограничения. Но анализът на Colliers International показва, че целите жилища са останали най-популярният вид имот през 2017 г. – около 67% от резервираните нощувки са били за цели апартаменти. Броят им е намалял с 10% спрямо 2016 г., което показва, че новите ограничения имат известно въздействие.

От май 2016 г. собствениците на жилища в Берлин нямаха право да предлагат цели жилища под наем в Airbnb. Отдаването на частни или споделени стаи беше възможно. Но анализът на Colliers International показва, че целите жилища са били най-популярният вид имот за наемане през 2017 г. – около 59% от резервираните нощувки са били за цял апартамент. Спадът в броя на резервациите на цели жилища спрямо 2016 г. е бил незначителен (тогава 60% от резервираните нощувки са били за цял апартамент).

Това показва, че новите ограничения не са оказали толкова силно въздействие като промяната в регулациите в Амстердам. В резултат на това Берлин промени законодателството през декември 2017 г., като позволи наемането на цели жилища, ако броят на резервираните нощувки на имот не надхвърля 60 дни в годината.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/06/14 последна редакция в 2:40 PM
Източник : Инвестор | Снимка : BG Media London
4 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Опозицията във Великобритания се разбра да гласува против сделката на Мей за Брекзит
Лондон Новини от Лондон

Опозицията във Великобритания се разбра да гласува против сделката на Мей за Брекзит

Лидерите на най-важните опозиционни партии в Обединеното кралство са се разбрали да гласуват против споразумението за Брекзит на британския…

Издаване на лична карта

Имам NIN, да си пускам ли UTR?

Какви курсове може да посещавате за изучаване на английски език в UK

Пътни блокади и шествия в много градове на страната България

Пътни блокади и шествия в много градове на страната

Протести и блокади имаше за втора поредна неделя в много градове от страната. Стигна се и до напрежение…

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби България

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби

Не се разграничаваме от радостта след оставката на вицепремиера Валери Симеонов, разграничаваме се от тези майки, които играят…

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

159 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

35 Прегледа

Inside The Victoria Line Depot

73 Прегледа

Rotherhithe London River Walks

26 Прегледа

Monument London

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве