Начало Лондон Лондон: ЕС е готов да даде пазарен достъп на британския финансов сектор

Лондон: ЕС е готов да даде пазарен достъп на британския финансов секторКатегория Лондон | 2018/04/25 at 7:00 PM | 147
Коментари ->> Добави Коментар

Европейският съюз е дал заявка, че е готов да предостави пазарен достъп за британския сектор на финансовите услуги след излизането на Великобритания от блока.Това заяви британският министър, отговорен за сектора на финансовите услуги Джон Глен, цитиран от агенция Ройтерс.

По думите му споразумението за преходния период, договорено между Великобритания и ЕС миналия месец, позволява на финансовите фирми да продължат напред и да планират уверено бъдещето си.

„Мъглата се разнася… Вече виждаме прогрес“, заяви той по време на конференция. „Сега ЕС прие, че ще има някаква форма на пазарен достъп за финансовите услуги, отхвърляйки преди това идеята“, допълни той.

Секторът на британските финансови услуги се очаква да бъде един от най-противоречивите области в преговорите за Brexit, като Лондон иска щедра сделка, а ЕС отказва да отстъпи от позицията си, че британските „червени линии“ – като забраната за свободно движение на работници например, правят това невъзможно.

Великобритания предложи бъдещо търговско споразумение с блока за финансовите си услуги, базирано на двустранно признание на регулациите в сектора, като този модел се предвижда да бъде поддържан чрез тясно сътрудничество между регулаторите и законодателите. От Брюксел обаче отхвърлят идеята, тъй като според тях такова нещо не е било осъществявано досега в подобен мащаб.

Алтернативата е едностранна система, при която блокът дава пазарен достъп, ако разпоредбите на страната напълно съвпадат с неговите. Подобен достъп обаче може да бъде отнет по решение на Брюксел и без предизвестие.

Някои европейски законодатели се тревожат, че Великобритания ще облекчи банковото си законодателство, за да може да задържи Лондон като глобален финансов център след излизането си от състава на ЕС през март догодина. Глен обаче отхвърли възможността, като заяви, че Лондон няма намерение да прави драстични промени след Brexit.Етикети: # # #

Категория Лондон | 2018/04/25 at 7:00 PM
148 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Инвестор | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама