Лондон и Брюксел свикват комисия по Северна Ирландия

      Публикувано на Sunday, 14 February , 2021      913 Прегледа     
Лондон и Брюксел свикват комисия по Северна Ирландия


Звучи като намиране на най-малкото общо кратно: в рамките на спора за специалните правила за британската Северна Ирландия Великобритания и ЕС се договориха за план за действие.

Съвместна комисия по темата трябва да бъде свикана най-късно до 24 февруари, обявиха британският държавен министър Майкъл Гоув и заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович в нощта срещу петък след „откровени, но конструктивни“ дискусии в Лондон.
Целта е съвместната работа да се насочи „към дух на сътрудничество, отговорност и прагматизъм“. След това Шефчович нарече срещата  в Twitter „конструктивна“, предава DPA.

Политиците не предоставиха допълнителна конкретна информация. И двете страни потвърждават обаче своя безрезервен ангажимент към Споразумението от Разпети петък и правилното прилагане на така наречения Северноирландски протокол. Те обявиха, че няма да пощадят усилия за „прилагане на взаимно договорените решения“ и „за справяне с всички нерешени въпроси с общата цел да се намерят работещи решения на място“. Ще има разговори с компании и с гражданското общество.

Всъщност въпросът за ролята на Северна Ирландия вече беше разрешен в рамките на споразумението за Brexit. Великобритания напусна вътрешния пазар на ЕС и митническия съюз в началото на годината. Следователно правилата на т. нар. Северноирландски протокол в Договора за оттегляне от ЕС вече са влезли в сила.

Съответно, за разлика от останалата част на Обединеното кралство, правилата на вътрешния пазар и митническия съюз продължават да се прилагат за британската провинция, така че няма фиксирана граница с членката на ЕС Ирландия. Вместо това британските стоки трябва да бъдат проверени при влизането им в Северна Ирландия. Това създава стокова граница с останалата част от кралството.

Независимо от това, кризисната среща стана необходима, тъй като шест седмици след завършването на Brexit ЕК обвини Великобритания, че не е изпълнила изцяло специалните правила за Северна Ирландия. Преди срещата заместник-председателят на ЕК критикува, наред с други неща, недостатъчния контрол при движението на стоките.

Контролът на ирландската сухопътна граница обаче трябвало да се избягва на всяка цена, за да не се застраши крехкият мирен процес в Северна Ирландия. Там привържениците на съединението с Ирландия и поддръжниците на съюза с Великобритания водеха кървава гражданска война в продължение на десетилетия.

Освен това избухна сериозен спор, когато Европейската комисия въведе изисквания за износ на ваксини срещу коронавируса, позовавайки се на клаузата за спешни случаи за ирландската граница, т. нар. Член 16. Така за момент ситуацията изглеждаше сякаш в Ирландия се появява сухопътна граница.

Планът бързо беше изоставен, но британското правителство изказа силно възмущение. В същото време държавният министър Гоув се оплака в писмо до Шефчович, че има трудности при прилагането на протокола и поиска удължаване на преходните периоди до 2023 г.

Британският премиер Борис Джонсън наскоро подчерта, че иска да гарантира, че няма да има търговски бариери в Ирландско море между различните части на Великобритания. Британски компании се оплакаха от митническите пречки в търговията със Северна Ирландия след Brexit, а рафтовете в супермаркетите в Северна Ирландия често оставаха празни. Самият Джонсън беше договорил Северноирландския протокол с ЕС, защото алтернативата – по-тесни връзки между цяла Великобритания и ЕС – не го устройваше.

По време на преговорите за Brexit Лондон спекулираше, че ЕС ще се съгласи да не извършва проверки на стоки. За ЕС обаче това би бил опасен прецедент и задна врата за стоки, които могат да навлязат незабелязано от Великобритания през Ирландия на европейския вътрешен пазар.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/02/14 последна редакция в 4:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
914 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки