Лондон и Париж ще търсят примирие в Мидената война днес

      Публикувано на Wednesday, 5 September , 2018      69 Прегледа     
Лондон и Париж ще търсят примирие в Мидената война днес

  • Лондон

Френските военноморски сили са готови да се намесят, ако френски и британски рибари отново влязат в конфликт при лова на миди.Това заяви френският министър на селското стопанство Стефан Травер преди днес да започнат преговорите между двете държави.

Миналата седмица британски рибари обвиниха французите, че са блъскали лодките им и са хвърляли димки, за да ги прогонят от залива на река Сена.

Френските моряци са недоволни, защото англичаните имат право да ловят миди през цялата година, докато на тях тази дейност им е забранена през летните месеци. Те заявиха, че са станали обект на груба контраатака.

Войната на мидите” е пример за проблемите между двете държави в областта на риболова. Те ще се задълбочават с излизането на Великобритания от ЕС, когато досегашните договори няма да действат, а в случай на Брекзит без сделка – правила няма да има.

Мидите “Сен Жак” са един от малкото видове, чийто улов се регулира от националното, а не от европейското право.

Във Франция той е забранен между 15 май и 1 октомври, докато Великобритания не налага такива ограничения.

Британците нямат достъп до френските териториални води, но могат да навлизат в залива на Сена, който се простира по-далеч от 12 морски мили.

Днес служители от рибната индустрия на двете държави ще се опитат да постигнат ново споразумение за условията на работа.

След като през 2012 г. имаше подобни сблъсъци, Лондон и Париж сключиха договор, според който англичаните не започват да ловят миди в залива преди французите в замяна на това да получат част от разрешителните им.

Споразумението обаче изключваше малките рибарски лодки и сега французите смятат, че Англия подкопава духа на уговорката, изпращайки много от тях. В знак на протест те отказаха да подпишат договор тази година.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/09/05 последна редакция в 10:40 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
70 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки