Лондон продължава да подготвя обществото за „твърд” Брекзит

      Публикувано на Thursday, 13 September , 2018      97 Прегледа     
Лондон продължава да подготвя обществото за „твърд” Брекзит

  • Лондон

На британците може да се наложи да си извадят международно разрешително, за да карат по европейските пътища


Обединеното кралство, за което вероятността да излезе от Европейския съюз без споразумение (т.нар. „твърд” Брекзит) расте с всеки изминал ден, продължава да подготвя обществото си за този сценарий. Лондон днес публикува нови съвети към компаниите и гражданите за промените, очаквани при напускане на ЕС без сделка, които ще засегнат всичко от роуминг такси до автомобилни стандарти.Въпреки че нови сигнали от Брюксел подхраниха надеждите, че Лондон и Брюксел ще сключат споразумение преди датата за Брекзит – 29 март 2019 г., двете страни по преговорите остават разделени по около 20% от въпросите. Сред тях е и този как да се избегне въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република. Мнозина бизнес лидери и инвеститори се опасяват, че политиците могат да не постигнат съгласие.


При подобен сценарий Великобритания ще бъде изправена пред сътресения на финансовите пазари и проблеми с търговията


Лондон ускори съставянето на планове за действия в случай на липса на споразумение за Брекзит съветите към гражданите и компаниите вече включват възможните последици в редица области, включително петрол и газ, екологични стандарти и защита на личните данни. Също така са засегнати рутинни въпроси като шофирането в ЕС и пътуването до страни членки на Блока с британски паспорт.

Според правителството на британските шофьори може да им се наложи да получат международно разрешително, за да карат по европейските пътища, тъй като шофьорските им книжки вече няма да бъдат валидни в блока. Шофьорските книжки на европейските граждани обаче ще важат в Обединеното кралство. Британците са изправени също пред вероятността да плащат повече, за да използват мобилните си телефони в ЕС, тъй като ограниченията върху таксите за роуминг на данни може да спрат да се прилагат.


Британското правителство обаче ще разработи законодателство за ограничаване на месечните сметки до 45 британски лири


Лондон отново ще започне да издава британски сини паспорти в края на 2019 година. За да пътуват в ЕС, британските граждани ще трябва да се уверят, че паспортите им са издадени през последните десет години и са валидни поне още три месеца. Британското правителство освен това повече няма да участва в разработки по европейската навигационна система Galileo.


Засега ирландските граждани ще имат право да влизат и остават на британска територия, а по границата между Ирландия и Великобритания няма да се извършва рутинен имиграционен контрол. Британските организации ще трябва да гарантират, че ще могат да продължат да получават лични данни за клиентите си в ЕС.


Миналия месец британските власти публикуваха първите 25 от общо 80 технически бележки, които дадоха подробности за очакваните промени в митата, финансовите услуги, държавната помощ и лекарствата, ако Великобритания излезе от ЕС без сделка

Етикети:
Категория Лондон | 2018/09/13 последна редакция в 9:00 PM
Източник : economic.bg | Снимка : Лондон ДНЕС
98 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки