„Хийтроу“ загуби титлата „най-натовареното летище в Европа“

      Публикувано на Tuesday, 19 January , 2021      786 Прегледа     
„Хийтроу“ загуби титлата „най-натовареното летище в Европа“

  • Лондон

Лондонското летище “Хийтроу” загуби първото си място сред европейските летища миналата година, а причината са мерките свързани с пандемията от Covid-19, които ограничиха пътниците.
През новото летище в Истанбул, завършено през пролетта на 2019 г., преминаха 23,4 милиона пътници за първата му пълна календарна година, за сметка на  “Хийтроу”, където трафикът се срина със 73%.

Лондонското летище

Лондонското летище “Хийтроу” загуби първото си място сред европейските летища за миналата година. Графика: Bloomberg

Парижкото летище “Шарл де Гол”, което е второто по натовареност в Европа през 2019 г., изпревари малко своя лондонски съперник през първите 11 месеца на 2020 г. Очаква се официалните данни за цялата година да бъдат съобщени по-късно в понеделник.

Бързото разпространение на вируса и произтичащите от него ограничения за пътуване оказа сериозно влияние на европейските авиокомпании от март насам. Желанието да се заменят специфичните за Великобритания мерки с тестове преди полетите се усложни с нарастването на случаите по-инфекциозни щамове на Covid-19 в Обединеното кралство и в някои други части на света.

Задължителната карантина във Великобритания и променящият се списък с освободени страни също обезсърчават пътуванията към Лондон.  Миналата седмица британското правителството затегна допълнително мерките, като спря всички полети от Южна Америка и разшири изискването за самоизолация до пристигащите от всички страни.

Докато повечето летища в Западна Европа – от Франкфурт през Амстердам до Барселона – отбелязват спад с около 70% за миналата година, то двете най-големи летища на Истанбул и „Шереметиево“ на Москва  отчетоха по-малки спадове, като по този начин се изкачиха на по-предни позиции в списъка.

Новите блокировки означават, че пътуването ще продължи да се осъществява трудно.

Италия удължи извънредното си положение до април, докато в Австрия то ще продължи до февруари, като Германия ще последва примера им.

От понеделник пътниците, пристигащи във Франция от страни извън ЕС, ще трябва да бъдат тествани преди да се качат на борда, да се съгласят да се самоизолират за една седмица след пристигането си в страната, като след това да си направят нов тест.


Етикети:
Категория Лондон | 2021/01/19 последна редакция в 10:00 AM
Източник : Блумбърг ТВ | Снимка : Google
787 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки