Начало Свят Македония и Гърция ще търсят “достойно решение” за името във Виена

Македония и Гърция ще търсят “достойно решение” за името във ВиенаКатегория Свят | 2018/03/30 at 11:00 AM | 110
Коментари ->> Добави Коментар

Външните министри на Македония и Гърция отново сядат на масата за преговори с надежда да намерят “достойно решение” за името,обобщава македонската държавна агенция МИА, като цитира нагласите на двете страни.

Първите дипломати Никола Димитров и Никос Коциас трябва да разговарят отново със специалния пратеник на ООН в спора за името на Македония, Матю Нимиц.

Месец след същинското начало на преговорите за името – белязано от няколко кръга разговори на Димитров и Коциас, включително кратка среща в София – “червените линии” на преговарящите, повтаряни многократно от правителствата им, вече са извън съмнение.

Гърция настоява (въпреки отпора, който се опитват да дадат националистите в коалицията на премиера Алексис Ципрас), че исканията и се свеждат до това ново име на Македония да съдържа “маркер”, който да оразличава географски страната от съседния регион в Гърция – с други думи, не е необходимо терминът “Македония” да изчезне от него. Те също така искат името да бъде за “всеобща” (вътрешнополитическа, двустранна и международна) употреба и това да се гарантира с промени в Конституцията.

От македонска страна възраженията са за начина, по който ще се изписва името: Атина предпочита то да не се превежда на английски (например, ако страните се спрат на Горна Македония, то да се изписва винаги като Gorna Makedonija на международно ниво, а да не съдържа междунродно познатото Macedonia) и да се изписва слято, но Скопие не се съгласява с това.

Премиерът Зоран Заев отхвърля и промените в Конституцията като решение на проблема и предпочита за целта да се напише международен договор. Според македонското издание МКД най-малко 248 поправки така или иначе ще са нужни в основния закон дори само за да се смени името.

Външният министър в Скопие Никола Димитров каза в интервю вчера, че макар Македония да приема георгарфския маркер, тя няма да допусне никакви заплахи за обезличаване на македонския език, народ и държава.Етикети: # # #

Категория Свят | 2018/03/30 at 11:00 AM
111 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама