Макрон иска нов подем в Европа

      Публикувано на Monday, 19 November , 2018      144 Прегледа      Коментари Добави коментар
Макрон иска нов подем в Европа

  • Европа

Френският президент Еманюел Макрон призова днес в Берлин Германия да започне заедно с Франция нов етап в европейското изграждане,

за да се предотврати затъването на света в хаос и да се гарантира мира, предаде Франс прес.

Европа и френско-германският тандем са длъжни да не оставят света да затъне в хаос и да го подкрепят по пътя към мира, поради което “Европа трябва да бъде по-силна, по-суверенна”,

заяви Макрон в реч пред Бундестага (долната камара на германския парламент).

“Нашият свят се намира на кръстопът”, допълни той, като предупреди за опасността “безпаметният национализъм” и “фанатизмът без ориентири” да вземат надмощие.

“Тази нова френско-германска отговорност изисква да се дадат на Европа инструменти за нейния суверенитет”, добави френският президент.

Той спомена по-специално необходимостта да се изгради съвместна отбрана или миграционна политика с хармонизирана система за предоставяне на убежище.

Този нов етап ни плаши, тъй като всеки ще трябва да споделя, да уеднакви с останалите своята способност да взима решения, външната и миграционната си политика и политиките си за развитие, една част от бюджета си и дори от фискалните си ресурси”, допълни Макрон, като подчерта необходимостта еврото да се превърне в международна валута със собствен бюджет на еврозоната. 

“За предпочитане ли е да останем затворени в нашето бездействие?”, отбеляза той, явно отправяйки критики към колебанията и протакането на германското правителство на канцлерката Ангела Меркел от повече от една година по отношение на френските предложения за нов подем на Европа.

Битката срещу предизвикателството на популизма “не е спечелена”, предупреди Макрон.

По думите му, това предполага да се поемат нови рискове, надскачайки собствените си колебания и преодолявайки колебанията.

Етикети:
Категория Европа | 2018/11/19 последна редакция в 11:30 AM
Източник : БТА | Снимка : Google
145 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки