Home България Маскират дрогата като ароматизатор и соли за вана

Маскират дрогата като ароматизатор и соли за вана

България 2017/07/18 at 4:00 PM | 0 Прегледа
Сподели

Новите синтетични дроги се предлагат като алтернатива на съществуващите наркотични вещества.

Най-често това са имитации на марихуана, кокаин или амфетамини.

Много от синтетичните наркотици лесно могат да се поръчат по интернет.

Най-уязвими са подрастващите, защото синтетичната дрога може да бъде намерена в сайтове, където законно се предлагат модерни стоки за младите хора.
За Варна статистиката сочи, че най-употребяваната дрога е марихуаната, следват амфетамините, кокаинът и таблетките екстази.Те обаче не се продават като наркотици, а се замаскират като ароматизатори за стая, билкови смески за пушене, соли за вана и всякакви други наименования, което позволява да се заобиколи контролът на наркотичните вещества. Това каза по БНТ д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции” в Община Варна.

Сериозният проблем е, че тези наркотици могат да отключат параноични и агресивни състояния, предупреждава той.

Много често дрогата се продава примерно така: хората си купуват екстази и си мислят, че са си купили таблетка с екстази, но вътре няма активното вещество, а има нов вид наркотици.

Тъй като те не знаят какъв е ефектът и никой не знае предварително какъв ще е ефектът, могат да вземат по-голямо количество, което да доведе до тежка интоксикация, а понякога и до смърт, обясни д-р. Станчев.

Синтетичните наркотици са все по-евтини и по-достъпни за младежите, добави той.
В дискотеки и по концерти това е въпрос на 5 до 10 минути. Притеснителен факт е, че долната възрастова граница на децата, опитали марихуана, амфетамини, екстази и алкохол вече е 12 години, каза д-р Станчев.

Коментирай с Фейсбук

Споносорирани публикации

Четете новия брой на ВЕСТНИК

Реклама

Споносорирани публикации