Мъчно ми е за Великобритания

      Публикувано на Friday, 31 May , 2019      3964 Прегледа     
Мъчно ми е за Великобритания

  • Лондон

Един потънал в облаци остров, който не се вижда откъм континента. И от който вече не се интересуваме.

Това ще бъде Великобритания навярно още в края на тази година, когато излезе от ЕС.
Добрата стара Великобритания

А какъв магнит на внимание, симпатии, дори копнежи е било винаги Обединеното кралство!

С великата си история, със забележителната си демократична традиция, с онзи ореол на джентълменство, с културата на твърдия и същевременно коректен диалог, с финия усет за двусмислеността на човешките отношения, с уникалния многопластов британски хумор… Списъкът може да продължи безкрайно.

От Шекспир до Бийтълс – всички ние сме малко или повече рожби и на британската култура, и на британската демокрация. А езикът на тази страна неслучайно е един вид лингва франка за целия днешен глобален свят.

Като знам колко хиляди българи се изучиха в прочутите британски университети след 1989 година, колко други хиляди намериха на Острова добра работа и реализация, а и колко хиляди британци се заселиха в България: между хората възникна гъста мрежа от връзки, които ще започнат да вехнат.

Да влезеш в Обединеното кралство навярно ще стане по-трудно, а да стигнеш дотам с влак, ферибот или самолет – по-скъпо.

Опасявам се дори, че част от хората там ще гледат европейците все по-накриво – както поради традиционния си изолационизъм и пропагандата на хора като Фараж и Джонсън, така и в резултат от нарастващото огорчение, че Брекзитът им е донесъл само несгоди.

А моите британски приятели Л. и Л., които отдавна живеят в Испания и вече три години си скубят косите заради решението на сънародниците им да напуснат ЕС, сигурно ще си сменят паспортите. Както постъпват стотици хиляди британци в момента.

Сега обаче всичко това ще избледнее

Обединеното кралство вече столетия е неразделна част от Европа. Нещо повече – то винаги е било европейски лидер. Не само заради имперското минало или сегашните атомни бомби, а най-вече благодарение на гордия си дух и изконното свободолюбие.

Милиони европейци винаги са гледали с уважение и респект към Албиона. Сега обаче всичко това лека-полека ще избледнее, когато островът вдигне котва от европейското пристанище и отплува през облаците към доброволно избраната си самоизолация.

Ще ни останат само великолепните сериали на БиБиСи. И Висшата лига – за онези, които гледат футбол.Категория Лондон | 2019/05/31 последна редакция в 12:05 PM
Източник : Дойче Веле | Снимка : Google
3965 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки