Мебелите и пластмасите ни тровят

      Публикувано на Friday, 14 June , 2019      826 Прегледа     
Мебелите и пластмасите ни тровят

  • Здраве

Редица химически съединения са свързани със здравословните проблеми, но досега учените не разбираха как тези съединения се оказваха в системата за водоснабдяване.

Ново изследване на Университета в Торонто показа: те попадат от въздуха върху нашите дрехи, а след изпирането в пералнята се насочват към водоочистващите съоръжения, пише британският вестник „Дейли мейл“. Невъзможно е от водата да се отделят всички съединения, заточа част от тях се оказват в езерата и реките.Оттам във въздуха и пак върху нашите дрехи.

Сред опасните съединения са антипирените от мебелите, компютрите и другата техника, както и фталатите в пластмасите. Антипирените имат огнезащитно действие, а фталатите увеличават гъвкавостта, прозрачността и дълготрайността на пластмасите.

Фталатите по-специално са свързани със спада на либидото, плодовитостта, вродените дефекти. Според изследователите памукът и полиестерът натрупват фталати и антипирени. Оказва се, че естествените влакна натрупват повече опасни съединения от изкуствените. Фталатите могат да попаднат върху дрехите от домашния прах. Затова е важно да се поддържа чистота у дома. Но тези съединения трябва да изчезнат най-вече от продуктите, подчертават учените.


Категория Здраве | 2019/06/14 последна редакция в 2:30 AM
Източник : БГНЕС | Снимка : Google
827 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки