Мебелите и пластмасите ни тровят

      Публикувано на Saturday, 4 April , 2020      2063 Прегледа     
Мебелите и пластмасите ни тровят

  • Здраве

Редица химически съединения са свързани със здравословните проблеми, но досега учените не разбираха как тези съединения се оказваха в системата за водоснабдяване.

Ново изследване на Университета в Торонто показа: те попадат от въздуха върху нашите дрехи, а след изпирането в пералнята се насочват към водоочистващите съоръжения, пише британският вестник „Дейли мейл“. Невъзможно е от водата да се отделят всички съединения, заточа част от тях се оказват в езерата и реките.
Оттам във въздуха и пак върху нашите дрехи.

Сред опасните съединения са антипирените от мебелите, компютрите и другата техника, както и фталатите в пластмасите. Антипирените имат огнезащитно действие, а фталатите увеличават гъвкавостта, прозрачността и дълготрайността на пластмасите.

Фталатите по-специално са свързани със спада на либидото, плодовитостта, вродените дефекти. Според изследователите памукът и полиестерът натрупват фталати и антипирени. Оказва се, че естествените влакна натрупват повече опасни съединения от изкуствените. Фталатите могат да попаднат върху дрехите от домашния прах. Затова е важно да се поддържа чистота у дома. Но тези съединения трябва да изчезнат най-вече от продуктите, подчертават учените.Категория Здраве | 2020/04/04 последна редакция в 9:00 AM
Източник : БГНЕС | Снимка : Google
2064 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки