Мечешка история с щастлив край

      Публикувано на Sunday, 15 November , 2020      683 Прегледа     
Мечешка история с щастлив край

  • Любопитно

За трудния пандемичен път на македонското тригодишно мече Теди от неудобната му клетка в зоопарка в македонския град Щип към новия му дом в Парка за танцуващи мечки разказа в „Изотопия” управителят на парка Димитър Иванов:

„След като успяхме да го транспортираме миналата седмица, минаха трите дни на първична адаптация в бърлога. Тази седмица усилено се запознава с природата и с бъролгата. В началото беше доста срамежлив, което е нормално за всички мечки. За тях са плашещи в началото новите миризми и новите хора. Първите няколко дни беше доста уплашен при излизането си навън, оглеждаше се във всички посоки. Постепенно започна да се успокоява, да излиза за по-дълго навън и да копае, което за тези животни е игра. До момента не е могъл да го прави заради бетонната клетка, в която е бил. Започна да пренарежда и местообитанието си като потроши няколко дървета и след това си взе една баня в басейна.”
Подходът в работата с мечките трябва да е бавен и спокоен, но служителите на Парка за танцуващи мечки в Белица имат много опит и познания по тематиката и затова Теди е обгрижван като по учебник.

Първият сигнал, който получихме за него беше преди близо две години, когато имахме посетители от Северна Македония. Те ни казаха, че има мече в Щип, което според тях бедства и не се отглежда в подходяща клетка. Отидохме на място, за да проверим за какво става въпрос. Последният сигнал беше, че не се храни достатъчно добре. Оказа се, че това не е точно така. Хранителният му режим може да не е бил най-правилният, но за сметка на това е бил изобилен. Но установихме, че клетката му изобщо не е подходяща за неговия вид – кафява мечка. Това се случи преди година. Тогава започнаха и преговорите дали мечето може да бъде преместено. Мина време преди да се съгласят, защото община Щип е имала намерение да изгради по-добра клетка за него в зоологическата градина там. През януари тази година беше направен медицински преглед на Теди, който установи, че състоянието му като цяло е добро, с някои забележки, като това, че лапите му са протрити, което е често срещано при мечки, отглеждани на затворено в бетонни клетки. Влагата довежда да проблеми като възпаления на лапите.”

Димитър Иванов смята, че времето и през растежа си Теди ще се възстанови напълно. По-сериозни според него са поведенческите проблеми при мечки, отглеждани в условията, в които е бил и Теди. Проблем с тях е, че те няма как да се установят напълно категорично. Към момента не се знае до каква степен е засегнат Теди. Възстановяването от тези психологически проблеми при мечките трае цял живот и за спомагането на процеса се изисква осигуряването на максимална свобода и избор за средовото обогатяване на животните. Но ще бъде ли събран Теди с друга мечка, с която да споделя обща територия?

„Обикновено най-добрият сезон за това е пролетта. Това е така, защото пролетта е техният размножителен период и тогава те са по-любвеобилни. Имайки предвид, че мечката е изцяло самостоятелно животно и прекарва по-голямата част от живота си сама, събирането им е доста напрегнат момент, защото разбираме дали те ще могат да съжителстват заедно. Надяваме се да съберем Теди с Леко – шестгодишна мечка, която спасихме от Албания. Дано двойката да се задържи във времето, за да не се налага да минаваме отново през този процес, който не е от най-приятните.”

Теди ще остане изолиран до март догодина, за да се успокои напълно и да се адаптира към новите условия. Посетителите ще могат да го видят при отварянето на Парка за танцуващи мечки през април, ако реши вместо да се усамоти, да се приближи към мрежите.

Мечките и ковид-19

„Още през април месец миналата година започнахме да разработваме планове и стратегии как да се справим в критични ситуации. На първо място се опитваме да защитим в максимална степен Парка за танцуващи мечки, като създадем условия така че да може да продължи да работи, дори абсолютно изолиран, до максимум месецТревожихме се и за животните в българските зоологически градини, но към момента не се е налагало да им осигуряваме помощ.”

Пандемията е превърнала в приключение пътуването на Теди от съседна Северна Македония у нас.

Този трансфер беше белязан изцяло от ковид-19. Това не беше първият трансфер на Парка за танцуващи мечки. През последните 8 години се наложихме като екип, който осъществи почти невъзможни трансфери. Като например първи такива от Украйна в Албания, от Сърбия – места с недобра регулация и такива неща не се случват всеки ден. Заради ковид, дейностите, които трябваше да извършим, нараснаха значително – както документални, така и PCR тестове. На мен ми се наложи да си правя такъв тест два пъти в една и също седмица. Колата с Теди – мечата линейка, както я наричаме, беше допусната в Гърция, но аз с личния си автомобил – не. И аз се върнах от Северна Македония. Интересното беше, че през два различни гранични пункта влязохме в една и също минута в България.

Според проучване на „Четири лапи” в Северна Македония има поне още две мечки, които са гледани в неподходящи условия. Има ли възможност те също да станат част от обитателите на парка?

За съжаление става въпрос за доста повече от две мечки в Северна Македония. Набелязаните към момента са две. Това, което се надяваме да се случи в бъдеще, е Северна Македония да стане място, където да няма мечки, живеещи в лоши условия. Това обаче зависи от много неща. Най-важното от тях, според мен, е пътят на страната към членство в Европейския съюзБългария успя да направи много именно поради членството ни в Евросъюза. Ако това не беше станало, със сигуронст Парка за танцуващи мечки нямаше да съществува.”

В плановете за 2021-а на Димитър Иванов влиза идеята за подпомагане на българските зоопаркове, за да живеят животните там добре, а не в паника и страх. Интерес е проявен към момента от зоологическите градини в Ловеч и Павликени.Категория Любопитно | 2020/11/15 последна редакция в 1:30 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
684 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки