Мей е готова да се откаже от искането си за ирландската граница

      Публикувано на Saturday, 20 October , 2018      103 Прегледа     
Мей е готова да се откаже от искането си за ирландската граница


Британският премиер Тереза Мей е готова да се откаже от едно от ключовите си искания за Brexit, за да разреши спорния въпрос за ирландската граница и да открие пътя за постигане на споразумение, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.Мей е готова да приеме план Б за границата между Великобритания и Ирландия, която няма времеви лимит.

Въпреки че Европейският съюз и много компании искат това, решението може да породи криза в британското правителство, която дори да коства поста на Мей.

До този момент тя настояваше правната гаранция, че няма да се появи нова граница на остров Ирландия да бъде строго ограничена във времето. Мей и политиците в нейната Консервативна партия, които подкрепят Brexit, искат крайна дата, за да предотвратят забавяне на излизането на Великобритания и да гарантират, че страната може да сключва собствени търговски споразумения по света, освободена от митническите правила на Европейския съюз.

ЕС обаче отхвърли позицията й и преговорите са блокирани от месеци.

Сега Мей и екипът й от съветници за Brexit приемат становището на съюза за гаранция с отворен край с оглед намирането на „трайно“ решение, съобщава един от запознатите източници. Предложението е цяла Великобритания да остане обвързана с митническите правила на ЕС. Ще бъдат въведени и някои нови проверки на стоки между Северна Ирландия и континенталната част на Великобритания.

Курсът на паунда се повиши след новината.

Проблемът за лагера на привържениците на Brexit в кабинета на Мей е, че договореното решение за ирландската граница може да наруши дългосрочното статукво за цяла Великобритания. Бизнесът отдавна призовава страната да остане в митническия съюз, за да се улесни търговията с блока. Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние многократно предлагаше този вариант за изход от задънената улица. В британския парламент основната опозиционна Лейбъристка партия също настоява за митнически съюз.

Щекотливият въпрос как да бъде избегната твърда граница между Великобритания и Северна Ирландия бави напредъка в преговорите за Brexit от март. Времето на преговарящите екипи на ЕС и Великобритания за определянето на условията на развода и очертаването на бъдещето на търговските споразумения изтича, тъй като страната трябва да напусне блока на 29 март.

Новата предпазна мрежа ще бъде гаранция с отворен край в случай, че бъдещото търговско споразумение между Великобритания и ЕС не предотвратява необходимостта от митнически проверки на ирландската граница, съобщава източник, запознат с позицията на Великобритания.

Подробностите трябва да бъдат уточнени в залата за преговори, но представители на Великобритания и ЕС смятат, че планът ще бъде приемлив и за двете страни, допълват източниците.

Мей избегна пряк отговор, когато беше помолена да потвърди, че това е позицията й в четвъртък. Тя каза само, че никой не иска да бъде необходима предпазна мрежа.

Все още обаче остава един проблем. Великобритания опитва да убеди ЕС да се откаже от собствената си предложена предпазна мрежа, която на практика би отделила Северна Ирландия от останалата част на Великобритания. ЕС иска клаузата му да бъде включена в споразумението за оттегляне, дори само като вторична гаранция, до която да се прибегне в краен случай, ако клаузата на Великобритания се провали.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/10/20 последна редакция в 8:00 AM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
104 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки