Начало Свят Меркел започва преговори за коалиция на 18 октомври

Меркел започва преговори за коалиция на 18 октомвриКатегория Свят | 2017/10/10 at 8:00 AM | 102
Коментари ->> Добави Коментар

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи днес, че преговорите за сформиране на коалиционно правителство ще започнат на 18 октомври, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

След като пред журналисти в Берлин обяви, че е обединила позициите на партията си Християндемократически съюз (ХДС) и тези на традиционния баварски съюзник – Християнсоциалния съюз (ХСС), Меркел каза, че ХДС и ХСС ще поканят на 18 октомври първо либералите от Свободната демократическа партия, а после и Зелените.След това, на 20 октомври, ще се състоят проучвателни дискусии с всички партньори.

Очаква се преговорите да бъдат трудни заради разногласията между консерватори, либерали и Зелени, особено по крайно чувствителния въпрос за бежанците, отбелязва Франс прес.

След една разочароваща победа на парламентарните избори на 24 септември и историческия пробив на крайната десница Ангела Меркел  направи сериозна отстъпка пред най-консервативната част от политическото си семейство – ХСС, като се съгласи с въвеждането на квоти за приемане на не повече от 200 000 кандидати за убежище в страната годишно. Макар да не става въпрос за твърд таван, водачът на ХСС Хорст Зеехофер днес изрази задоволство от договарянето.

Преговорите, които се очаква да траят месеци, ще започнат след регионалните избори в провинция Долна Саксония на 15 октомври. Тези избори са рисковани за ХДС, която отначало водеше в социологическите проучвания, но сега е в изравнени позиции със съперника си – социалдемократите (ГСДП).

Отслабена от най-лошото представяне на партията си на парламентарни избори от 1949 г. насам (32.9%), Меркел има тежката задача да обедини консерваторите, Зелените и либералите в управляващо мнозинство.

Постигнатият от канцлера компромис между консерваторите за миграцията беше посрещнат с резерви от Зелените. “Това може да е позицията на ХДС/ ХСС, но няма да бъде позиция на едно бъдещо правителство”, каза тази сутрин съпредседателят на екологичната формация Джем Йоздемир. Любопитен съм да видя как ще се опитат да ни убедят, допълни той.

Според водача на парламентарната група на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт споразумението между ХДС и ХСС е формален компромис, за да изглеждат единни пред Зелените и либералите.

Заместник-председателят на Свободната демократическа партия Мари-Агнес Щрак-Цимерман подходи предпазливо, като изрази задоволство, че консерваторите най-сетне разговарят помежду си, а наред с това определи постигнатия от тях компромис като “първа база преди същинските преговори за правителство”. Тя подчерта също, че правото на убежище трябва да се прилага според принципите на правовата държава, които забраняват всякакво изкуствено определяне на прагове.

Освен по въпроса за мигрантите, консерваторите, Зелените и либералите имат разминавания и в доста други области като реформирането на Европейския съюз, енергийния преход, държавните финанси или промените в стратегическия автомобилен отрасъл, изпаднал в криза след шумния скандал с вредните емисии.

Всички страни обаче се ангажираха да подходят конструктивно към преговорите за коалиционно правителство.

От първите избори през 1949 г. в следвоенна Германия партията победител винаги е успявала да състави правителство, припомня БТА.Етикети: #

Категория Свят | 2017/10/10 at 8:00 AM
103 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : | Снимка :
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама