Между 5000 и 6000 деца чакат за ясла в София

      Публикувано на Sunday, 23 August , 2020      1216 Прегледа     
Между 5000 и 6000 деца чакат за ясла в София

  • България

Най-голям е недостигът на места в яслената група в София. Между 5000 и 6000 деца чакат място в нея.
Това заяви заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

“Известен недостиг има и в първа градинска група. Надяваме се с тези около 3000 места, които ще бъдат пуснати от 29 август, една голяма част от децата да бъдат приети. Те са във всички възрастови групи. Ще изграждаме и нови ясли”, посочи Чобанов и допълни, че в момента в процес на изграждане са 12 детски градини и 2 ясли, а 16 обекта са в процес на проектиране.

Той беше категоричен, че при приема в детските градини не става въпрос за томбола:

Не е вярно. Има съвсем ясни критерии и те постоянно се развиват като система. Има и социална квота. Да, няма как да се клисират всички, но такъв е животът. Имаме обхват около 46 000 деца в града. Обхванали сме огромната част от децата. По показателите на обхват се доближаваме до най-развитите европейски държави. Никъде в Европа няма 100% обхват”.

“Правим най-важното и това, което е възможно – изграждаме нови детски заведения. Това е нашата мисия – да подобрим капацитета на системата, за да има място за всяко дете. Докато има желаещи ние ще продължим да изграждаме нови детски заведения и да разширяваме капацитета на съществуващите, за да могат всички желаещи да бъдат приети“, обясни още той.

Заместник-кметът на София каза още, че ще продължат да се изграждат нови обекти. Правителството отпусна 65 млн. лв.

„Никога в историята на София, откакто тя е столица, не е имало такова усилие за обхващане на деца. Тези средства ще се превърнат в много нови места. В момента инвестиционната програма е много амбициозна. В момента в процес на изграждане са 14 обекта – 12 детски градини и 2 ясли. 16 обекта са в процес на проектиране и подготовка за стартиране. Кметът Йорданка Фандъкова е наредила на районните кметове да търсят всяка възможност и всеки проект, който достигне до зрял вид, ще бъде подкрепен“, заключи Чобанов.


Етикети:
Категория България | 2020/08/23 последна редакция в 1:02 PM
Източник : Дарик Нюз | Снимка : Google
1217 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки