Министерството предлага за обществено обсъждане промени в Закона за висшето образование

      Публикувано на Wednesday, 29 May , 2019      170 Прегледа     
Министерството предлага за обществено обсъждане промени в Закона за висшето образование

  • България

Сновия проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование ще се оптимизира мрежата за висше образование и ще се усъвършенства системата за управление на висшите училища.Това ще стане “чрез въвеждане на модел на управление, базиран на прозрачност, отчетност и ясни отговорности”, е предвидено в проекта, публикуван за обществено обсъждане на правителствения портал strategy.bg.

“Целта на предложените със законопроекта изменения и допълнения е постигане на система за висше образование, която да е способна да отговори на динамиката на обществените процеси при поддържане на необходимото качество на висше образование, т.е. система, способна на устойчиво развитие. Със законопроекта се насърчава развитието на всяка една от институциите за висше образование в сътрудничество и с активната подкрепа на държавата”, е отбелязано в мотивите към проекта.

С цел по-голяма прозрачност и институционална отговорност в промените е предвидено съветът на настоятелите при държавните висши училища да включва в състава си и представител на общината, в която е седалището на висшето училище.

Съветът на настоятелите ще участват и в академичните съвети със съвещателен глас. Предлага се още министърът да утвърждава политика за развитието на всяко държавно висше училище със стратегически цели и задачи, целеви стойности и показатели за изпълнението им.

В законопроекта се отчита необходимост висшите ни училища като част от европейското пространство за висше образование да се развиват не само като образователни институции, но и като научни центрове.

Във връзка с това е важно стимулирането на научноизследователската дейност и на младите нехабилитирани преподаватели, е записано в мотивите към проекта.

За да се ограничи необоснованото разрастване на мрежата за висше образование, законопроектът предвижда регламентиране на реда за откриване на филиали и колежи и в структурата на частните висши училища, както и
мораториум върху откриването и преобразуването на висши училища.

Измененията ще засегнат управлението и акредитацията на университетите. “По отношение на управлението промените ще насърчават висшето училище към подобряване на резултатите, профил на специализация, развитие на млади преподаватели.

Промените в акредитацията са свързани с това, от една страна, тя да бъде по-ефективна, а от друга, по-облекчена”, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю за БНР.

Предвидено е институционалната акредитация да е първоначална – за новооткрито или преобразувано висше училище, и последваща – при вече получена акредитация.

Програмната акредитация за дадено професионално направление ще се извършва едновременно за всички висши училища, обучаващи по специалности от направлението, по утвърден от Националната агенция за оценяване и акредитация график.

Това позволява да се постигне диференциация на качеството в съответното направление в различните висши училища.

Етикети:
Категория България | 2019/05/29 последна редакция в 4:30 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
171 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки