Мозъкът е “по-гъвкав” след тренировка

      Публикувано на Thursday, 4 July , 2019      764 Прегледа     
Мозъкът е “по-гъвкав” след тренировка

  • Здраве

Редовната половинчасова кардио-тренировка поддържа не само физическото здраве, но и това на мозъка,

установява проучване на Унверситета в Нова Зеландия, цитирано в NYmag.В експеримент с малка група хора в активна възраст, невролозите открили, че непосредствено след спортуване, например каране на велоергометър само за 30 минути, мозъкът е по-активен и “гъвкав”.

Ефектът от движението се отразява на мозъчната кора като намалява призводството на гама аминомаслена киселина, чиято функция пък е да успокоява и притъпява мозъчната активност.

Това означава, че след тренировката мозъкът е по-свободен да се развива и променя – процес, който в неврологията се нарича невропластичност.

Според новозеландските учени, проучването им показва потенциала на спортуването като начин за увеличаване на способността на мозъка да възприема нова информация и да усвоява нови умения, както и да подобрява двигателната памет на тялото.

За здравите хора, това означава, че след спорт могат по-бързо да достигнат до решение на проблем или по-лесно да научат нещо ново. Но ползите за хора с увреждания или наскоро претърпели инцидент може да са още по-големи – например загубили крайник. Продължителната физическа загрявка преди специализираните упражнения, ще помогне на мозъка им по-бързо да координира крайнитиците, убедени са невролозите.

Етикети:
Категория Здраве | 2019/07/04 последна редакция в 2:30 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
765 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки