Мрачният сценарий на Карни за британския жилищен пазар е малко вероятен

      Публикувано на Sunday, 23 September , 2018      90 Прегледа     
Мрачният сценарий на Карни за британския жилищен пазар е малко вероятен

  • Лондон

Икономистите не вярват в мрачния сценарий на гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни за срив на жилищния пазар във Великобритания в случай на хаотичен Brexit без сделка, съобщава Bloomberg.Малко вероятно е цените на жилищата да спаднат в най-лошия случай с 35% до три години, както предупреди Карни миналата седмица.

Това показва допитване сред десет икономисти от Bloomberg News. Цените ще намалеят с 10% или по-малко, казват шестима от анкетираните. Другите четирима очакват спад от над 10%, но не и 35%.

Допитването предлага по-оптимистична гледна точка за перспективите пред британския имотен пазар в момент, когато анализатори и икономисти опитват да разчетат различни сигнали.

Тази седмица бяха оповестени окуражителни данни за скок на цените на жилищата след най-дългата губеща серия от финансовата криза насам. Данните на имотния сайт Rightmove за офертните цени на жилищата във Великобритания показаха ръст от 0,7% през септември, който се дължи на по-силните продажби.

В цялата страна цените на жилищата през август отбелязаха първото си покачване от пет месеца, стана ясно от доклад на Acadata.

В случай на мек Brexit седем от анкетираните икономисти са заявили, че цените на жилищата може да нараснат с 5 до 10%, а само един бил на мнение, че ще останат в застой или ще намалеят.

Освен анкетираните икономисти, споделили очакванията си за ценовия диапазон на жилищата при различните възможни сценарии, анализатори на имотния пазар, интервюирани от Bloomberg също не очакват мрачен сценарий за британския жилищен пазар.

Пазарът се оценява на 9,38 трлн. долара, като Лондон съставлява около една четвърт от него.

Според Лусиан Кук, директор на отдел „Изследвания“ в консултантската компания Savills, спад на цените на жилищата от 35% е малко вероятен и „безпрецедентен“. Той припомня далеч по-лекото понижение на цените, когато Великобритания напусна Механизма на обменните курсове. Тогава те се понижиха с около 20% от края на 1989 г. до началото на 1993 г. В разгара на финансовата криза цените на жилищата намаляха с около 19% от третото тримесечие на 2007 г. до първото тримесечие на 2009 г.

Фейзал Дурани, ръководител на отдел „Изследвания“ в Cluttons, казва от своя страна, че други проблеми като достъпността на жилищата и данъците остават далеч по-големи предизвикателства. Неговата прогноза е за кумулативен растеж от 4,7% в идните пет години, като цените на жилищата в Лондон се очаква да постигнат ръст от 12% в същия период.

Според Саймън Рубинсън, главен икономист в Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS), се наблюдава по-голяма предпазливост от страна на продавачите и на купувачите и това увеличава несигурността на пазара.

Съществува опасност предприемачите да забавят нови проекти и има риск говоренето в последно време да промени мисленето на купувачите.

„Дори да сме леко песимистични, трудно е да си представим, че цените ще намалеят толкова. В случай на твърд Brexit цените в Лондон и Югоизточна Англия може да намалеят повече, но във Великобритания като цяло положението вероятно ще е добро“, прогнозира Рубинсън.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/09/23 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
91 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки