Начало България МВР допусна, че може да стават грешки, когато издирва хора

МВР допусна, че може да стават грешки, когато издирва хораКатегория България | 2018/03/30 at 9:50 AM | 53
Коментари ->> Добави Коментар

MВР издирва стотици хора и за съжаление са възможни грешки.

Това заявиха за “Дневник” от пресцентъра на вътрешното ведомство.Повод за въпросите стана публикация на Столичната полиция в социалната мрежа “Фейсбук” със снимки на издирвани хора с влезли в сила присъди.

“При такъв голям обем – обявихме, че стотици се издирват, възможни са за съжаление грешки. Още веднъж ще се ревизират обявените за издирване, качени във “Фейсбук”, заедно с мотивите и причините”, обясниха от вътрешното ведомство.

Поне двама души реагираха под поста на СДВР. Единият, който според профила си в социалната мрежа се казва Красимир Тончев, коментира публикацията на столичната полиция, като посочва телефона си и обяснява, че не се крие от полицията. Днес цял телефонът му беше изключен.

От МВР обясниха, че още вчера разследващите са се свързали по телефона с Тончев. Той има влязла в сила присъда с наложено наказание пробация.

Полицаите са разговаряли с адвокат на мъжа, чрез когото са се свързали с него. “Когато се прибере в страната, ще му бъде наложено наказанието”, увериха от вътрешното министерство.

Вторият случай бе коментар на мъж с профил Hristomir Dimitrov, който посочва, че е друг от издирваните от СДВР, излежава към момента присъдата си в затвора в Стара Загора. От профила на Hristomir Dimitrov се вижда, че членува в Синдиката на служителите в затворите в България.

Темата бе коментирана и от вътрешния министър Валентин Радев.

“МВР продължава да обновява списъка на издирваните лица в целия Европейски съюз”, каза в Пещера министърът, цитиран от БНР. Той също коментира, че службите вече са се свързали с издирвания мъж, който посочи телефона си в отговор на публикацията на СДВР.

В момента той е Германия, се разбра още от думите на Радев. Министърът допълни, че мъжът е поканен да се върне в страната заради процесуалните действия, които следват: “Да, то ще има много такива. Представете си, ние сме сложили само част от лицата.

Стотици са такива, които ги издирваме. Всеки може да си позволи, който е издирван, да пише каквото си иска.

Ние сме длъжни, защото сме институция, да казваме това, което знаем, истината. Ще го проверя случая. Това са хора, които са издирвани, които са престъпили закона, и ви моля не да слушате тях, а да слушате институциите.”

Въпросът с издирването на бегълците от правосъдие влезе отново в публичното пространство след няколко разследвания на прокуратурата, от които се разбра, че обвинените извършители се издирват от полицията от години.

Такъв беше случая със Спас Василев, за когото се предполага, че стой зад профила в социалните мрежи Александър Николов, мамил десетки със самолети, техника и други дребни услуги. Преди дни прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Василев, обявен за общодържавно издирване през ноември 2013 г.

Друг случай бе с посочения от разследващите за извършител на шесторното убийство в Нови Искър – Росен Ангелов, който е издирван от девет години. Тогава МВР се оплака, че гражданите не им съдействат за откриване на издирвани заподозрени. След случая Цацаров назначи проверка за колко време прокуратурата вкарва в затвора осъдени хора. Преди дни от държавното обвинение обявиха, че вече има електронен регистър за бегълците от правосъдие.

Категория България | 2018/03/30 at 9:50 AM
54 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама