МВР не може да контролира частните охранители

      Публикувано на Wednesday, 25 July , 2018      1 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
МВР не може да контролира частните охранители

  • България

MВР не можело да контролира охраната на сградата на Народното събрание, където загина служител на частна охранителна фирма.

Това се разбира от отговор на ведомството на запитване на “Оффнюз”.

Оттам става известно още и че на практика министерството не може да осъществява вменения му по закон контрол над частните охранители.

Инцидентът показа поредица от нарушения на институциите по контрол. Едното от тях е, че охраната на обекта се е извършвала в нарушение на договора между парламента и фирмата – изпълнител на обекта.

Според публичната информация договорът между строителя на новата пленарна зала на парламента и ръководството на Народното събрание изисква назначаване на денонощна охрана.

Вместо това обаче охранители е имало само нощно време, както твърди собственикът на частното дружество “Дефанс консулт” ЕООД.

Оказва се, че нито МВР, нито парламентът са знаели това, което би трябвало да е основание за прекратяване на договора с охранителната фирма, свързвана със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Според Закона за частната охранителна дейност МВР е отговорно за контрола на дейността на частните охранители. Министерството обяснява, че не е било уведомено за поемането на охраната на сградата на Народното събрание на пл. “Княз Александър І” от частната фирма. Там се извършват строителни дейности в момента. Според закона задължението за уведомяване на МВР е на съответната фирма, което трябва да се изпълни в 14-дневен срок от поемането на охраната. Охранителят трябва да представи и определен набор от документация, свързана с дейността ѝ на съответния обект. От отговора на МВР се разбира, че това не е направено, с което ведомството си “измива ръцете”.

Това, че частната охранителна фирма не е изпълнила задължението си по закон да уведомява ведомството, показва на практика, че МВР не може да свърши контролната си дейност, вменена по същия закон. Вътрешното министерство твърди, че не знае, че частна охранителна фирма извършва дейност на територията на Народното събрание, докато в същото време сградата е част от списъка с обекти, които МВР охранява (Приложение №1 от ЗМВР). Съществува и инструкция, която урежда взаимодействието на МВР и НСО по отношение на обекти, “определени като подлежащи на охрана в закон”, и според която и НСО, и МВР трябва да си предоставят информация за “присъствието на лица, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност” в тези обекти.

В отговорите си МВР твърди, че няма правомощия да извършва проверки в сградата на парламента през “тъмната част на денонощието”, тъй като там има специален режим на достъп. Това на практика означава, че ведомството е неспособно да контролира частна охранителна фирма, което ѝ е вменено по закон. Или с други думи, НСО, с което МВР има инструкция за действие, и то при обекти със значение от националната сигурност, не допуска проверяващи нощно време и така възпрепятства изпълнението на служебни задължения.

МВР не дава отговор и на въпроса дали неизпълнението на договора за охрана е основание за прекратяването му.

Този въпрос остава без отговор и от страна на Народното събрание, тъй като главният секретар Стефана Караславова предпочете да не отговори на отправени към нея въпроси за това как е извършван контролът по договора.

Как приходите на охранителната фирма “Дефанс консулт”, свързана със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова, са скочили близо осем пъти, откакто тя е във властта, четете в “Капитал“.


Категория България | 2018/07/25 последна редакция в 4:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
2 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Хари Потър е най-четената книга във Великобритания
Лондон Новини от Лондон

Хари Потър е най-четената книга във Великобритания

Излезе ново проучване за най-четените книги във Великобритания, което показва, че Хари Потър все още остава любимия герой…

Какво да правим, ако катастрофираме в Обединеното кралство?

Как да си сменя BG c UK шофьoрска книжка в Лондон

Искам да вляза с колата си в UК

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон България

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на…

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона България

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона

Призовавам протестиращите да спазват закона, да не влизат в провокация с полицията, да изпълняват полицейските разпореждания. Това заяви…

Спонсорирани публикации

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

143 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

35 Прегледа

London’s Tallest Buildings

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве