Начало България МВР се жалва, че полицаите били 20 пъти по-малко от охранителите

МВР се жалва, че полицаите били 20 пъти по-малко от охранителитеКатегория България | 2018/03/15 at 2:50 PM | 62
Коментари ->> Добави Коментар

Почти цялото ръководство на МВР се втурна вчера да обяснява, че има ограничен ресурс и че на практика униформените полицаи са близо 20 пъти по-малко от частните охранители.Срещу 12 хиляди униформени стоят 200 хиляди частни гардове, пресметнаха от полицията.

Повод за засилената активност е почти едновременната атака от страна на президента Румен Радев и на главния прокурор Сотир Цацаров срещу разпоредби на новия Закон за частната охранителна дейност. И двамата оспориха предлаганите разпоредби пред Конституционния съд.

Според Радев и Цацаров разпоредбата, която дава възможност на кметове на села и градове да сключват договори с една частна охранителна фирма за пазене на цялото населено място, противоречи на конституцията.

Те смятат, че по този начин държавата абдикира от задълженията си. Освен това се създава възможност да се появят кметове феодали и да се създадат феодални армии.

“Само слагаме едни правила вътре. И досега е имало над 1800 частно охранителни фирми и над 200 000 работещи там. И досега кметовете са имали такива права. Само доуточняваме някои детайли при широко обсъждане от дълго време, но прокуратурата и президентът намират някакви слабости. Нека мине през КС, ще се съобразим с него. Готови сме да обясняваме какво точно сме заложили и защо”, опита да защити атакуваните текстове вътрешният министър Валентин Радев.

Полицията е с ограничен ресурс и частните охранители могат да се включат в противодействието на посегателствата върху населението, обяви пък пред Нова тв директорът на Националната полиция Христо Терзийски. Той допълни, че през изминалата година са назначени повече от 1200 души именно в слабо населените места.

Увеличен е бил и щатът на жандармерията с 300 души.

“Тези хора пак не стигат, защото имаме много дейности. За един мач, който ни предстои в неделя, между ЦСКА и “Левски”, ще бъдем принудени да командироваме служители от страната. На фона на армията от 200 хил. частни охранители стоят 12 хил. униформени служители”, обясни Терзийски.

Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов също обяви, че не вижда противоречие с конституцията в приетия Закон за частната охранителна дейност, включително и за правото на охрана на целите населени места.

“Идеята на тази разпоредба беше да се даде възможност на кмета на общината, ако прецени, да проведе една процедура по Закона за обществените поръчки след решение на общинския съвет и да сключи такъв договор, обяви Ципов пред БНТ. От това по никакъв начин не следва да се говори за отстъпление от страна на държавата”, добави той.

По негови думи ставало дума за т.нар превантивна дейност – осигуряването на опазването на обществения ред чрез наблюдение, системи за видеонаблюдение, контрол и осигуряване на реакция чрез мобилни патрули. Според него общата щатна численост на МВР е под 50 хил. души, а охранителните полицаи и жандармерията са около 15 хиляди по щат.

И Радев, и Терзийски, и Ципов обявиха, че МВР осъществява адекватен контрол на частните охранителни фирми. Според тях държавата имала достатъчно инструменти, така че частните охранители да не превишават правата си. Това изявление обаче никак не кореспондира с тезата, че МВР има ограничен ресурс.

СЪПРОТИВА

Срещу промените в закона и в полза на тезата на Цацаров и Радев се обявиха вчера и от Националното сдружение на кметствата. “Нашето становище е, че ние не трябва да допускаме частна охрана да пази нашите населени места. Самото присъствие на МВР в нашите населени места респектира”, твърдят те.

“Частната фирма ще бъде назначена от кмета на общината, няма да се съобразяват с нас. Искаме МВР да си свърши работата – полицията прави актове, тя отвежда нарушителите. Как частният охранител ще отведе нарушител?”, питат от сдружението. Те смятат, че с промените може да се размият функциите на държавните органи.

Кирил ДимовЕтикети: # #

Категория България | 2018/03/15 at 2:50 PM
63 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : | Снимка :
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама