Над 7 милиона души умират всяка година заради тютюнопушнето

      Публикувано на Friday, 3 May , 2019      350 Прегледа     
Над 7 милиона души умират всяка година заради тютюнопушнето

  • Здраве

Тютюнопушнето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван по повод Световния ден без тютюнев дим – 31 май, предаде Франс прес, пише бТВ.

От СЗО призоваха да бъде забранена рекламата на тютюневи изделия и да бъдат увеличени данъците върху тях.Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушенето, при около 4 милиона души в началото на XXI век.

Тютюнопушенето е и голямо икономическо бреме – свързаните с него разходи за здравеопазване и загуби в резултат на намаленото производство се оценяват на над 1400 милиарда долара (1250 милиарда евро).

“Тютюнопушенето е заплаха за всички нас – заяви генералният директор на СЗО г-жа Маргарет Чан. – Ако все пак вземат драстични мерки в борбата с тютюнопушенето, правителствата могат да съхранят бъдещето на страните си, като защитят потребителите на тютюневи изделия от смъртоносния им ефект.”

В доклада се отбелязва, че отпадъците от тютюневата индустрия са най-разпространените отпадъци в света и съдържат над 7000 токсични химични продукта, включително канцерогенни вещества, които тровят околната среда.

Освен това отглеждането на тютюн е отчасти отговорно за обезлесяването. Едно дърво се губи за производството на всеки 300 цигари, поясниха експерти.

Според СЗО тютюнопушенето може да предизвика смъртта на 1 милиард души в света през 21-ви век.


Категория Здраве | 2019/05/03 последна редакция в 2:30 AM
Източник : Новините | Снимка : Google
351 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки