Начало Здраве Над 7 милиона души умират всяка година заради тютюнопушнето

Над 7 милиона души умират всяка година заради тютюнопушнетоКатегория Здраве | 2018/07/28 at 5:00 PM | 155
Коментари ->> Добави Коментар

Тютюнопушнето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван по повод Световния ден без тютюнев дим – 31 май, предаде Франс прес, пише бТВ.

От СЗО призоваха да бъде забранена рекламата на тютюневи изделия и да бъдат увеличени данъците върху тях.Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушенето, при около 4 милиона души в началото на XXI век.

Тютюнопушенето е и голямо икономическо бреме – свързаните с него разходи за здравеопазване и загуби в резултат на намаленото производство се оценяват на над 1400 милиарда долара (1250 милиарда евро).

“Тютюнопушенето е заплаха за всички нас – заяви генералният директор на СЗО г-жа Маргарет Чан. – Ако все пак вземат драстични мерки в борбата с тютюнопушенето, правителствата могат да съхранят бъдещето на страните си, като защитят потребителите на тютюневи изделия от смъртоносния им ефект.”

В доклада се отбелязва, че отпадъците от тютюневата индустрия са най-разпространените отпадъци в света и съдържат над 7000 токсични химични продукта, включително канцерогенни вещества, които тровят околната среда.

Освен това отглеждането на тютюн е отчасти отговорно за обезлесяването. Едно дърво се губи за производството на всеки 300 цигари, поясниха експерти.

Според СЗО тютюнопушенето може да предизвика смъртта на 1 милиард души в света през 21-ви век.

Категория Здраве | 2018/07/28 at 5:00 PM
156 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Новините | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама