Над един милион души подкрепиха европейска подписка за борба с разхищението на храни

      Публикувано на Saturday, 3 February , 2018      13 Прегледа      Коментари Добави коментар
Над един милион души подкрепиха европейска подписка за борба с разхищението на храни

  • Свят

Европейска подписка за борба с разхищението на храни получи тази сутрин подкрепата на над един милион души,

съобщи сайтът change.org, където е пусната подписката, предаде Франс прес.

В текста се настоява супермаркетите на всички страни членки на ЕС да бъдат задължени да даряват непродадените хранителни стоки на благотворителни организации, вместо да ги хвърлят или унищожават, както вече се прави във Франция съгласно приет преди две години закон.

Подписката е пусната едновременно във Франция, Гърция, Испания, Германия, Белгия, Италия и Великобритания.

Тя е вдъхновена от разрешените от 2012 г. Европейски граждански инициативи и Лисабонския договор, даващи право на политическо предложение на най-малко един милион граждани от поне една четвърт от страните членки на ЕС.

Подписката има чисто символично значение, тъй като не е регистрирана в сайта на ЕС.

Основният й организатор, общинският съветник Араш Дерамбарш от Курбевоа в Парижка област, все пак я връчи, когато бе достигнала 890 000 подписа, на европейския комисар за безопасността на храните Витенис Андриукайтис.

При наличието на над един милион подписа организаторите на подписката се надяват да убедят френския президент Еманюел Макрон да внесе проект за директива, с която френският закон да стане валиден за целия ЕС.

“Очаквам през 2018 г. този текст да бъде внесен от Франция в Европейския съвет”, за да бъде принудена цялата европейска мрежа за разпространение на хранителни продукти да участва в борбата с разхищението на храни, каза Дерамбарш. “В Елисейския дворец ми казаха, че ще го направят през 2018 г.”, добави той.

За последните две години откакто е в сила новият закон, във Франция има увеличение от 22 процента на броя ястия, които благотворителните организации раздават на гладни хора, заяви Жьонвиев Уилс, председателка на френския отдел на Световната програма по прехраната – службата на ООН, която отговаря за безопасността на храните.

Етикети:
Категория Свят | 2018/02/03 последна редакция в 2:00 PM
Източник : БТА | Снимка : Google
14 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки