Най-много наши висшисти се отправят към Великобритания

      Публикувано на Friday, 21 December , 2018      1430 Прегледа     
Най-много наши висшисти се отправят към Великобритания


Тази есен най-много отпътували по проект световно образование има за Великобритания.

Tова е и предпочитаната дестинация за българските дванадесетокласници за последните 3 години, обяви на пресконференция управителят на “Интеграл” Ирина Христова, предаде БГНЕС.
Повечето българи избират Лондон, за да получат диплома. На второ място кандидат-студентите се насочват към Дания и Швеция. 10 % заминават за Германия. Засилен е интересът и към Австрия и Белгия.

Все повече университети в Англия заявяват, че TOEFL няма да се признава за сметка на IELTS ИЛИ Cambridge заради кандидат-студенти от Пакистан и Индия, които са опитали да измамят системата, пращайки други хора да се явяват на изпитите им.

Английските университети изискват и трета матура. От “Интеграл” съветват желаещите да учат във Великобритания да подават документите си по-рано, за да успеят да се запознаят с всички изисквания.

Мотивационното писмо, което е задължителна част от кандидат-студентския процес, става препъни камък за тези, които го подценяват. Оказва се, че само до този момент трима български студенти са хванати в измама при мотивационните писма, тъй като са изпратили едно и също такова, сега те ще трябва да изпратят 5 различни.

Управителят на “Интеграл” обсъди и вечния въпрос – връщат ли се у нас българите, завършили навън. Тя информира, че около 60% от завършилите висшето си образование навън опитват да започнат кариера в България веднага след завършването си. Големият им проблем обаче е приспособяването към бизнес климата у нас. Международните корпорации в крайна сметка се оказват най-добри за завършилите висшето си образование българи в чужбина.

Координаторът на изложението “Световно образование”, организирано от “Интеграл” Светлан Данев пък обяви, че към 30 юни тази година 2290 кандидат-студенти са подали документи за Великобритания, което е с малък спад спрямо миналата година. 1600 студенти са отпътували за Острова чрез проекта “Световно образование” тази година.

Данев разясни, че цялостната политика на Великобритания е насочена към повишаване на броя на хората с висше образование. Допълнителното финансиране и отпускане на заеми и кредити е насочено към това студентите да завършат успешно образованието си. Той съветва българските семейства, които нямат големи финансови възможности да знаят, че е добре да ориентират децата си към университети, които отпускат допълнително финансиране, така че да няма нужда да работят докато учат и така да отпадат от системата.

89% от завършилите висше образование в Англия започват да работят до 6 месеца след напускане на университет. Именно и това е една от причините, които подтикват хората към висше образование в тази държава. Другите причини са, че едва 8% са безработни, качеството на образованието е определящ мотив, едва 16% са отпадналите студенти от системата.

Данев посочи, че българите държат все повече на качеството на образованието си. Деца предимно от Софийска математическа гимназия, Национална математическа гимназия, Немска и Френска езикови гимназии и Италианския лицей са кандидатствали в Оксфорд и Кеймбридж. Освен това, миналата година общо 30 българи са кандидатствали в Оксфорд и Кеймбридж, 10 от които са приети в Оксфорд.

Интересно е да се отбележи, че 18% от студентите ни, учещи бакалавър в чужбина, предпочитат да учат компютърни науки, 10% се насочват към специалност изкуство, а 8% искат да имат бакалавърска степен в областта на медиите. При магистратурите най-висок е процентът на тези, които искат да се занимават с бизнес и мениджмънт – около 30%, 10% са за политически науки, а едва 1% от кандидатите искат да имат магистър за инженерни науки и психология.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/12/21 последна редакция в 2:30 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1431 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки