Не подценявайте обучението по български език и литература

      Публикувано на Wednesday, 10 October , 2018      1181 Прегледа     
Не подценявайте обучението по български език и литература

  • BG Лондон

Оценката на резултатите от училищното образование има пряко отношение към социалната, културната и политическата сфера на обществото.

Грамотността на една личност обаче не се определя от оценката и от това „да си взел матурата“ или да си се представил отлично на външното оценяване.
Грамотността на всеки европейски гражданин е в основата на развитието на обществото, в което тези граждани извършват своята обществена дейност.

Една от задачите на училищното образование е ограмотяването на учениците. Базовата грамотност се свежда обаче до влизането в определени рамки за оценяване нивото на знания чрез формати на тестове за външно оценяване в начален курс, в 7 клас и зрелостни изпити.

Тези формати не гарантират онази необходима грамотност с която ученикът завършвайки образованието си може да оперира със самочувствие и увереност в езиков, комуникативен и общокултурен аспект. Още повече, ако на матурата по български език или външното оценяване в 4 и 7 клас се гледа като на „взет изпит“.

На въпроса „Какво стои в основата на компетентностите, които личността трябва да притежава, за да живее пълноценно в едно успешно функциониращо общество?“, социалната наука дава отговора: Фундаментът на компетентностите се изгражда от способността на индивида успешно да общува в различни социокултурни сфери на дейност и да поема отговорност за собствените си речеви действия, които осъществява в конкретни ситуации на комуникация.

В този смисъл обучението по български не може да е самоцел. За всеки уважаващ себе си българин, като европейски гражданин и целящ постигане на успех в кариерен план е необходимо надграждане на училищните знания по формата за изпит матура и външно оценяване. Става дума за функционална грамотност.

Според определението на ЮНЕСКО “функционално грамотен е този, който може да участва в дейности, в които грамотността е условие за ефективно функциониране на неговата група и общност и която му дава възможност да ползва четенето, писането и смятането за своето усъвършенстване и за развитието на общността.”

От това следва, че гражданите, които успеят да достигнат функционална грамотност предопределят не само своя личен успех, а и нормалното функциониране, усъвършенстване и развитието на всяко общество.

Грамотните граждани са трудно манипулируеми.

Това определя и грамотността като социално умение. За да се придобие като умение, процесът на усвояването му трябва да бъде мотивиран и с ясната убеденост и осъзнатост на учениците, за необходимостта да развиват грамотността си в интерес на собственото си успяване и в услуга на обществото.

Умението да се общува на роден език е предимство по отношение на комуникативната компететност, речево поведение, дискусионни техники.

Общуването на роден език е способността да са изразяват схващания, мисли, чувства, факти и мнения, както в устна, така и в писмена форма /слушане, говорене, четене, писане/ и да се общува по подходящ и творчески начин във всички ситуации в обществения и културен живот, в образованието и обучението, по време на работа и с близките ни.

Нещо повече, изграждане на висока езикова компетентност на роден език е база за изграждане на останалите ключови компетентности приети от Европейската рамка по ключови компетентности – изучаването на чужди езици и за формиране на умение за учене, а именно за откриване, обработка и използване на информация.

Високата грамотност дава онова самочувствие на личността, с което може да въздейства убедително и да получи висока удовлетвореност от общуването във всякакъв аспект – делови и социален.

Казват, че образованието е скъпо, защото струва пари и време. Ако това е скъпо за вас, то платете с невежеството си.

В този смисъл, философията на Образователни технологии™ към новите направления и продукти е насочена преди всичко към онези компетентности на потенциалните ни клиенти, които ще ги направят успешни и уверени личности не само на съответния изпит, а и в живота.

В съответствие с това, екипът по Български език на „Образователни технологии“™ създаде продукти за практически ориентирани курсове по български език за следните възрастови категории:

Курс по български език за успешно общуване на роден език за деца начална училищна степен – 1 – 4 клас – Приоритет ли е грамотността на родния език пред чуждия език в ранна училищна степен?

Курс за постигане на високо ниво в училище по български език за ученици 5 – 6 клас – Поддържащо ниво в училище или създаване на база за висока степен на грамотност?

Курс за изпит за езикови гимназии и НВО за ученици 7 клас – целенасочено обучение по формата на изпита.

Курс по български език и литература за зрелостници и кандидат – студенти – Оценката от матурата – огледало на отношението ни към родния език. Предлага се с бонус курс по делова кореспонденция и общуване на роден език.

Курс по първа ключова компетентност по Европейската рамка за ключови компетентности „Общуване на роден език“ – самостоятелен курс като ключова компетентност /делова кореспонденция и умения за общуване/ обвързан с практическа насоченост на курса за матура по БЕЛ.
Мария Амзина

www.alexdevelopment.co.ukКатегория BG Лондон | 2018/10/10 последна редакция в 5:00 AM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1182 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки