Не знам какво ще правим и това лято: надежди и планове в туризма

      Публикувано на Thursday, 20 May , 2021      537 Прегледа     
Не знам какво ще правим и това лято: надежди и планове в туризма

  • България

Прогнозата на туристическия бизнес от есента, че това лято всичко ще е ласт минит (last minute, в последния момент), са на път да се оправдаят. Официално от 1 май летният туристически сезон се води открит.
Но указания към бранша и условията за влизане в страната се появиха едва броени дни преди това, което обрече възможността туристи от съседни държави да дойдат по Великден например.

Почти месец по-късно ситуацията не се е променила твърде много като яснота, показва проверка на “Дневник” в разговор с представители на бизнеса. Някои от тях са оптимисти, че лятото ще е по-добро от миналогодишното, когато се отчетоха спадове от 70-80%, други очакват същото, а трети изобщо не знаят какво да очакват.

За четвъртък (20 май) служебният министър на туризма Стела Балтова е насрочила среща с представители на браншовите организации и с медиите по темата.

Сезон, обвит в мъгла

По инерция се смята, че в голяма степен българският туризъм разчита на гостите от Русия, техният брой обаче определено вече не е доминиращ, ако се гледа статистиката. Въпреки това силно отекна информацията от неотдавна, че заради политическото напрежение между България и Русия полетите – редовни и чартъри, са спрени “до второ нареждане”.

За момента се знае, че през лятото ще се възстановят нормалните полети между двете страни, а чартърите дори може да започнат от 10 юни. Поне така твърдят източници на руските медии, но се чака потвърждение. В същото време чартърни превозвачи и “Аерофлот” обявиха, че няма да летят до Турция – конкурентна на България дестинация за лятната почивка, което означава, че ситуацията може да се развие благоприятно за българския туризъм. Стига България да се възползва.

На прага между две правителства обаче браншът, ангажиран с морските почивки, не е получил никаква информация за плановете на управляващите за летния сезон. В последните дни на април излезе заповед на здравния министър как от 1 май ще се влиза в страната, а едва тази седмица се разбра от следващия здравен министър при какви условия ще влизат децата.

Прогноза мога да дам през септември.


Иван Грошев,

туроператор

Тази година всичко остана на ниво идеи, освен че се прави в последния момент, коментира Иван Грошев, управител на “МТС България”, една от фирмите, която води британски туристи в партньорство с Jet2holiday. “На 29 април имаше заповед на здравния министър, а едва ли румънците са стояли дотогава да чакат, за да щурмуват България на 1 май”, дава пример той. Обясни, че неяснотата досега как ще влизат деца в България прави невъзможно за потенциалните чужди туристи да планират семейните си почивки.

Липсва всякакъв диалог на правителството с бизнеса или се говори с казионни структури, които по-скоро аплодират официалните решения, но са далеч от реалната среда. Мисля, че проблемите трябва да се поставят директно, а не да си говорим през букета, по един израз в немския език, допълва той.

Не знам какво ще правим и това лято: надежди и планове в туризма

© Личен архив

Продължава също, че освен че България изостава много с подготовката си спрямо другите дестинации, като Гърция например, но все още има и куп неясноти, без дори да се слага в сметката това, че спадащата заболеваемост не се афишира извън границите. Посочва, че чуждестранните туроператори, които предлагат почивки в България, не знаят какво да отговорят на клиентите си, когато те ги попитат каква е процедурата, ако се разболеят от коронавирус в България. В Гърция има бази, в които такива хора се настаняват до изтичане на карантината за сметка на държавата. В България изобщо нищо не е предвидено засега.

През миналата година имаше предложени от бранша няколко хотела за карантина, макар около тях да се събраха протести на местни жители. Сега подобна организация няма. Грошев допълва, че трябва да има организация и по извозване на заразени, които няма как да стигнат пеша с куфарите, а никой не би ги возил, за да не остане под карантина и да трябва да дезинфекцира превозното средство.

“Тоест у нас всичко е за сметка на клиента, който, освен че ще остане още 14 дни в държавата, но и ще плати за допълнително настаняване, което като пари си е още една почивка. Това означава, че не даваме сигурност на клиентите. Един турист, като не знае какво ще се случи с него, ще избере по-сигурно място, защото ковид застраховките покриват лечение, но не и престой”, обобщава той

“Колегите се стягат”

Колегите имат надежди, навсякъде хотелите се стягат, повече от миналата година, казва Евелина Пулева от Бургаската туристическа камара. Споделя и личния си повод за оптимизъм, след като през април още, в хотела си в Поморие, е посрещнала български туристи, което за пръв път й се случва през този месец. Казва, че за момента резервациите са скромен брой, но все пак разгарът на сезона предстои. Допълва, че успехът зависи от рекламирането на България.

Посочва, че Южното Черноморие отново ще си остане на българския пазар, след като през миналото лято реално българите спасиха сезона. Очаква се все пак силно представяне на руския и германския пазар, има надежди и за повече поляци, които през последните години преоткриват България, а и във Варшава България вече има туристическо представителство. Заявки има и за гости от Чехия и Словакия.

Не знам какво ще правим и това лято: надежди и планове в туризма

© Личен архив

Смята, че ситуацията ще се подобрява, ако се рекламира в чужбина, и това, че заболеваемостта пада. Конкретно за руския пазар казва, че продължават проблемите с това, че визите не са електронни.

“Надяваме се спешна маркетингова кампания да даде тласък на летния сезон при ниската заболеваемост”, допълва тя.

За това, че явно пак ситуацията върви към всичко в последната минута, говорят и очакванията на германския пазар. Калин Сутев, представител на един от най-големите германски туроператори DER Touristik Deutschland, в която група влиза и компанията ITS, коментира пред “Капитал”, че за германския пазар ключово ще е България да бъде извадена от рисковите дестинации и туроператорите да започнат добри ласт минит записвания, за да успеят да се спасят 100-те дни на сезона. Той се надява резултатите на компанията му да са поне като миналогодишните.

На Север залагат на румънците

По традиция Северното Черноморие разчита на румънци, украинци, молдовци, поляци, германци. В тази ситуация на несигурност местният бизнес залага основно на гостите от северната съседка на България, които не са обвързани и със самолетни полети.

Илин Димитров, председател на варненската туристическа камара, коментира, че в предкризисната 2019 г. румънците са били 1.2 млн., което според него означава, че може да се разчита на тях. “Русия е мантра, която повтаря всеки хотелиер, но те вече не са най-големият брой чужди туристи, макар във Варна да има цели руски квартали и да имат имоти и в други места по крайбрежието”, посочва Димитров. Допълва, че всеки турист е важен, но от тази посока на Северното Черноморие не очакват спасение.

С неговите колеги са настроени все пак за по-добър от миналогодишния сезон, но далеч от този през 2019 г. Голям проблем това лято имат хотелиерите, които нямат свежи пари, с които да подготвят и отворят базите. Димитров посочва, че фактор за това е приключилият кредитен мораториум, това, че чадърите няма да са евтини или безплатни, което сериозно товари хотелиерите. В допълнение те дължат такси за инфраструктура и съответните местни данъци и такси.

На германския пазар всичко зависи от пандемията, допълва Димитров, имайки предвид в коя зона на опасност/безопасност ще бъде поставена България от престижния научен институт “Робърт Кох”, като има надежда, че заради спада на заразата страната ще е в добра позиция, макар в другата посока да наклоняват везните малкото ваксинирани. По тази линия идват и притесненията за британските туристи.

Ваксините са фактор

Иван Грошев обяснява, че въпреки високата степен на ваксинация на Острова, това, че децата не се имунизират, поставя родителите им пред избора на по-сигурна дестинация, каквато България не се явява. В този случай не цената ще наклони везните, а тъкмо сигурността. “Всеки търси сигурност, защото спестявате хикс евро от почивка и се връщате болен – не можете да ходите на работа, имате разходи по лечение и т.н. Всеки би предпочел малко повече пари да даде, но да е в по-сигурна среда”, обяснява той.

Ваксинирането на заетите в туризма също не върви нито бързо, нито плавно, а и започна едва наскоро. По данни на бранша около 20-30% са поискали да бъдат ваксинирани, но има и такива, които вече индивидуално са го направили. С поставени 2 дози персоналът ще бъде към 1 август. Но и това е доста условно, защото младите, които и са най-търсеният персонал, не се ваксинират.

Не знам какво ще правим и това лято: надежди и планове в туризма

© Татяна Димитрова

В същото време бизнесът няма голям избор от кадри от години, а пандемията допълнително изостри проблема – наеманите от чужбина сезонни работници (над 20 хил. преди това) са по-малко и със затруднен достъп в момента, а местните, които знаят езици, са потърсили убежище в по-сигурни и по-добре платени сектори. Отделно за хората, които още не са назначени в сектора, няма как да се предвиди ваксинация. “Браншът може да има желание да назначава само ваксинирани, но когато нямаш работници, нямаш голям избор. Всеки е добре дошъл, а ваксината е последна грижа”, обяснява Димитров

Чартъри на опашка

Подобно и на миналата година заявените чартъри на морските летища не са малко, проблемът е дали ще се запазят. Очаква се информация дали през юни ще има полети от Русия, а тези от Германия са анулирани до края на юни. Засега в Бургас и Варна планират до октомври да посрещнат 23 500 полета, като около 14 хил. са за Бургас, с близо 4 млн. туристи.

Миналата година обаче повечето чартъри бяха отменени в последния момент и годината завърши с 1 млн. туристи от тях.


Етикети:
Категория България | 2021/05/20 последна редакция в 12:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
538 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки