Начало Брекзит, Лондон Несигурността около Брекзит връзва ръцете на Bank of England

Несигурността около Брекзит връзва ръцете на Bank of EnglandКатегория Брекзит, Лондон | 2018/02/09 at 9:45 AM | 113
Коментари ->> Добави Коментар

Едва ли може да има по-сложен момент да се определи каква да бъде водещата лихва за британската икономика, отбелязва Асошиейтед прес.

Високата инфлация, ниската безработица и стабилният растеж по принцип биха накарали Bank of England скоро да вдигне лихвите отново, но опасенията, свързани с Брекзита, вероятно ще вържат ръцете на комитета по паричната политика, чието решение се очаква днес.Несигурността за това как ще приключат преговорите по Брекзита означава, че комитетът няма да иска да поема ангажимент кога ще бъде следващото вдигане на лихвата, каза Самюъл Томс, главен икономист за Великобритания към Pantheon Macroeconomics.

Следващият етап от преговорите по Брекзита с ЕС трябва да започне скоро, но има усещане за объркване за това, какво ще донесе излизането на страната от блока след около година. Главното притеснение е за условията в преходния период, които Великобритания желае да действат след излизането й от ЕС, за да може то да стане плавно и страната да има време да се приспособи към новите икономически отношения с Евросъюза.

През последното тримесечие на 2017 година британската икономика нарасна с 0,5 процента на тримесечна основа, а за годината – с 1,8 на сто. Макар темпът на растеж да е по-бавен от този на еврозоната или САЩ, все пак той е на добро равнище.

Поради тези причини финансовите пазари очакват Bank of England да вдигне основните лихви през май, особено ако вече има споразумение за преходния период.

Миналия ноември централната банка вдигна основната си лихва с четвърт процентен пункт до 0,5 на сто, което бе първото повишение от десетилетие, за да понижи инфлацията. Институцията намекна, че предстоят още. Повишението на цените се усети особено силно след референдума за излизането на страната от ЕС, тъй като британската лира поевтиня и вносните стоки поскъпнаха. През ноември инфлацията достигна годишен темп от 3,1 на сто спрямо около 0,5 процента, когато се провеждаше допитването през юни 2016 година.

Макар че инфлацията, която е над целевите 2 процента, вероятно ще остане основна тема на обсъжданията за равнището на лихвата тази седмица, не се очаква вдигане на ставката. Централният банкер Марк Карни вероятно ще отложи следващите стъпки като заяви, че неотдавнашното укрепване на британската лира до равнище над 1,40 долара и силното предлагане на жилищния пазар ще помогнат на банката да върне инфлацията към желаните 2 процента.Етикети: # # # #

Категория Брекзит, Лондон | 2018/02/09 at 9:45 AM
114 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Мениджър | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама