Неуморните британски депутати в пореден инфарктен трилър – гласува за отлагане на Брекзит и нов вот за сделката на Тереза Мей

      Публикувано на Friday, 15 March , 2019      644 Прегледа     
Неуморните британски депутати в пореден инфарктен трилър – гласува за отлагане на Брекзит и нов вот за сделката на Тереза Мей

  • Брекзит

Британският парламент одобри с голямо мнозинство Лондон да поиска отлагане на Брекзит от Брюксел и провеждане на ново гласуване за отхвърлената вече два пъти сделка на премиера Тереза Мей в скоро време. 412 депутати гласуваха „за“ срещу 212 „против“ предложението на правителството.

В такъв случай Великобритания вероятно няма да напусне ЕС на 29 март.Британският парламент отхвърли и предложената от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин поправка с искане Тереза Мей да използва евентуално отлагане на Брекзит, за да даде време на парламента да “осигури мнозинство за различен подход към Брекзит”.

Британските депутати отхвърлиха с 2 гласа разлика поправка, предвиждаща да даде на парламента контрола върху дневния ред с цел намиране на мнозинство за алтернативен път към Брекзит. Против мярката гласуваха 314 депутати, а в нейна подкрепа – 312. При сегашния правилник правителството определя какво се дебатира в парламента.

Не на сделката за напускане и не на напускането без сделка – това казаха представителите в Камарата на общините през последните два дни. Снощният вот се превърна в истински трилър за премиера Мей, след като 13 от собствените й министри не се подчиниха на директивата как да се гласува. Така депутатите в крайна сметка отхвърлиха излизане без сделка при всякакви обстоятелства, а не – както предложи премиерът Мей – само на 29 март. Тази вечер погледите отново са към Уестминстър.

Филип Хамънд, министър на финансите на Великобритания заяви: “Делят ни две седмици от датата за напускане. Днес гласуваме дали да го отложим, но за отлагането трябва да посочим добра причина. Просто да протакаме няма да е приемливо за Евросъюза”.

Британският парламент отхвърли снощи възможността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка.

Правителството обяви, че може да поиска кратко отлагане до 30 юни, ако депутатите одобрят Споразумението за напускане до 20 март – тоест ден преди насрочената среща на върха на европейските лидери. Те на свой ред трябва да дадат зелена светлина за отлагането на Брекзит. Голямата неизвестна в този сценарий е дали ако премиерът предложи на депутатите за трети път сделката за напускане, те ще я одобрят.

Ако това стане и ако британският парламент одобри необходимото законодателство, страната реално ще напусне в края на юни. Другият вариант е по-продължително отлагане и в този случай британците ще трябва да участват в евроизборите в момент, в който се разделят със съюза.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ще призове лидерите да обмислят по – дълга отсрочка, ако Лондон изгради консенсус за процеса на напускане.

Етикети:
Категория Брекзит, Лондон | 2019/03/15 последна редакция в 3:18 PM
Източник : www.pik.bg | Снимка : Лондон Днес
645 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки