Начало Лондон Неяснотата в преговорите за Брекзит може да навреди на британската икономика

Неяснотата в преговорите за Брекзит може да навреди на британската икономикаКатегория Лондон | 2018/03/28 at 2:00 PM | 87
Коментари ->> Добави Коментар

Несигурността, която витае около преговорите за Брекзит, може да навреди на британската икономика, смятат експерти, цитирани от Ройтерс.

Според данни на Бюрото за национална статистика на Великобритания, икономиката е нараснала с 1.8% през 2017 г – най-бавният темп на растеж от 2012 въпреки глобалното икономическо възстановяване. Неяснотата принуждава инвеститорите да се въздържат от нови инвестиции в страната.Стивън Бут – директор Политики и изследвания в център “Отворена Европа”:

„Икономиката на Обединеното кралство нараства, но по-бавно отколкото на най-близките му съседи в Европа, а също и на икономики в Г-7. Смятам, че е твърде вероятно преговорите за Брекзит и несигурността, която предизвикват чрез отложените инвестиционни решения, да доведат дотам компаниите да не инвестират по този начин, по който очакваме от тях при глобален икономически подем.“

Заради съмненията за изхода от преговорите някои финансови компании, базирани в Лондон, са подготвили планове за спешни ситуации, които предвиждат преместване на дейности и персонал на континента.

Неотдавнашно проучване показа, че 11% от европейските предприятия, опериращи на Острова, са изтеглили персонала си след референдума от 2016 г, докато 14% от европейските компании, които притежават имоти в страната, са намалили дейността си.

Все пак договорената сделка за почти двугодишен преходен период между Лондон и Брюксел е глътка въздух за бизнеса във Великобритания.

Стивън Бут – директор Политики и изследвания в център “Отворена Европа”:

„Преходният период дава на компаниите повече време за приспособяване към процеса. Също така правителството ще получи повече време да въведе нови системи – митнически и имиграционни, за пример.

Но не смятам, че компаниите трябва да активират плановете си за непредвидени обстоятелства при най-лошия сценарий на развитие.“

Според споразумението за условията през преходния период Великобритания ще продължи да се ползва от облагите на митническия съюз и общия пазар, но ще може да договаря търговски сделки с трети страни след изтичането на преходния период.

Може би най-важното различие между преговарящите страни остава въпросът за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

 Етикети: # #

Категория Лондон | 2018/03/28 at 2:00 PM
88 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : ТВ Европа | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама