Незаети работни места има във Великобритания

      Публикувано на Wednesday, 5 July , 2017      99 Прегледа     
Незаети работни места има във Великобритания

  • BG Лондон

Както сочат последните статистики, във Великобритания има много незаети работни места за дипломирани висшисти и за хора с висока квалификация

Според статия в , до началото на месец септември 2016 г. ще бъдат вакантни около 22 076  незаети работни места.Това от една страна звучи оптимистично за хората с висока квалификация, получена в различни учебни заведения, от друга страна звучи песимистично.

Според анализаторите, никой не гарантира, че ако не всичките тези 22 076 работни места, то поне 3/4 от тях ще бъдат заети още до края на 2016 г., защото работодателите са станали прекалено мнителни, твърдят от Асоциацията на висшистите AGR – The Association of Graduate Recruiters.

Университетите гарантират, че дават максимално качествено образование на своите студенти, за което те плащат понякога и солени такси, но работодателите са на мнение, че младите хора не са били достатъчно добре подготвени и когато започнат работа те не са в състояние да се справят с поставените задачи.

В интерес на истината, не е по-различно положението и в България през последните години.

Имаше години, когато за България се твърдеше, че младите специалисти са отлично подготвени, но това е било в годините на тоталитаризма, когато в условията на планова икономика са властвали установени традиции дълги години без да се променят.

В условията на пазарна икономика и динамика, българските университети не са в състояние да бъдат толкова гъвкави и адаптивни, колкото е необходимо. До известна степен причината е че за подготовката на един студентски випуск са били изготвени програми, които не могат час по час да бъдат променяни.

Но в повечето случаи причината е в самите преподаватели, особено онези, които само преподават, а не практикуват и нямат понятие от динамиката на реалната работна среда.

Но да се върнем към Великобритания. Освен, че през последните месеци се увеличава броят на свободните работни места за висшисти,   нараства стартовата заплата и заплатата на годишна база.

Стефън Айшърууд (Stephen Isherwood) – изпълнителен директор на AGR сподели още, че за да могат специалистите да отговарят на изискванията на пазара, работодателите допълнително инвестират изключително много средства за допълнително обучение и преквалификация.

Точно поради тези причини, работодателите са станали изключително взискателни и внимателни при подбора на персонал. Те предпочитат да поддържат свободни работни места, вместо да наемат неподходящ персонал.

Тази информация би следвало да насърчи българите, които са с образование,  владеят английски език и наистина считат, че са способни да работят квалифицирана работа,  още по-смело и настоятелно да търсят работа при британските работодатели.

 

Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/07/05 последна редакция в 1:00 AM
Източник : | Снимка :
100 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки