(Не)знайните герои на днешна България

      Публикувано на Sunday, 9 September , 2018      1310 Прегледа     
(Не)знайните герои на днешна България

  • BG Лондон

Затвори страницата още сега! Ако искаш да прочетеш славна ода за самопожертвователната гибел на български възрожденец, то тази статия няма да оправдае очакванията ти. Нейните герои са други – те са тук и сега.

По подобие на падналите юнаци, които почитаме днес, също са революционери в сферата си. Носители и вестители са на своеобразно Възраждане – това на българската класическа музика, на културата, на стойностните изкуства и нрави.
Мрачният и втръснал до болка ритуал на излитане от Терминал 2 в комбинация със сухия хлебец на Bulgaria Air означават само едно – кисело настроение и липса на контакт с останалите пътници.

Проточилото се чакане за багаж на берлинското летище „Tегел“ не вещае особено положителна промяна, но тъкмо тук за първи път се прокрадват нейните силуети.

Запознавам се с Калина, Габриела, Лилия и Кристиян случайно, непринудено, но и някак съдбовно. Привличат вниманието ми още на летището и мигом разбирам, че са музиканти. Издават ги големите и тежки калъфи за инструменти, които носят на гръб. На фона на попържните и нетърпението за цигари на солидната туристическа група от България, младежите излъчват специфични дух, енергия и целеустременост. Изглеждат наясно защо са тук и накъде са се запътили.

Не намирам кураж и време да ги заговоря на лентата за багаж и се забързвам към изхода, само за да изпусна първия автобус на път за центъра. Нервно изчаквам един объркан сънародник да обясни на развален английски докъде трябва да стигне и се добирам до касите, за да си купя билет. Мятам се в следващия автобус секунди преди да потегли и поднасям извиненията си към две възрастни немски дами, които се оказват на пътя на огромния ми куфар.

Още преди да съм се огледал наоколо чувам родна реч точно до мен. „Какво ли значи Fahrausweis?” току-що е попитал същият младеж от музикалния квартет, привлякъл интереса ми на летището. Без да съобразя, че въпросът сигурно е риторичен, се впускам в обширни пояснения за произхода на думата и спецификите на публичния транспорт в Берлин.

„Не си хабете парите за билети, ако сте тук за кратко – шансът да ви проверят е минимален“. За отрицателно време вече съм успял да разкажа кой съм, откъде съм и какво търся в немската столица. Усещам, че съм говорил твърде много и поспирам да си поема въздух, подканяйки събеседниците ми да разкажат повече за себе си.

Четиримата приятели са възпитаници на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Свирят заедно вече четири години и след завършването си отдават цялата си енергия и страст на своя камерен ансамбъл „Силуети“. Биографията им, с която се запознавам впоследствие, изглежда впечатляващо. Изнесли са редица концерти на територията на страната и чужбина, включително във Виена, Прага и Будапеща, където свирят в качеството си на стипендианти на Международната лятна академия.

На същия форум през 2013-та получават и специалната награда “Förderpreis”, с която малко млади изпълнители могат да се похвалят. В австрийската столица изкарват и майсторски клас при бележития проф. Йоханес Майзел, който завежда катедра камерна музика във Виенската консерватория.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/09/09 последна редакция в 5:00 AM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1311 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки