Нидерландия съобщава за повече ваксинирани с “АстраЗенека”, получили тромбози

      Публикувано на Monday, 3 May , 2021      846 Прегледа     
Нидерландия съобщава за повече ваксинирани с “АстраЗенека”, получили тромбози

  • Свят

Изследване в Нидерландия изнесе информация, че броят на хората, получили различни тромбози след първата доза Covid ваксина на „АстраЗенека“, са повече от обявеното досега, съобщава БГНЕС.
Агенцията цитира Центъра за проучване на страничните ефекти Lareb, според който, освен установената връзка между ваксината и комбинацията от кръвни съсиреци с нисък брой тромбоцити, се получават все повече съобщения за случаи на дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия.

За това пише сайтът Nl Times, посочвайки,

че според данните от направени четири милиона ваксинации, броят на съобщенията за странични ефекти сред хората, ваксинирани с “АстраЗенека“, е 1,5 един пъти по-висок от очакваното.

Според Lareb това не е достатъчно, за да се потвърди връзка между ваксината и някои случаи на тромбози, тъй като е възможно по-високият процент да се дължи на здравословни проблеми при хората, които са ваксинирани първи – лица в напреднала възраст и хора със затлъстяване.

В Нидерландия са поставени около един милион дози от ваксината “АстраЗенека“. Докладвани са общо 150 инцидента с тромбози, от които 136 се смятат за сериозни.

До 14 април при четири от случаите е имало летален изход, 42-ма пациенти са получили инсулт, 38 са случаите на белодробна емболия, а 24 на дълбока венозна тромбоза.

Регистрирани са други 63 тромбоемболични случаи, при 9 от които става въпрос за рядка комбинация от кръвен съсирек с нисък брой тромбоцити, което се смята за ефект от имунния отговор от ваксината.

В проучването на Lareb за развитие на тромбоза без нисък брой тромбоцити се говори за 399 съобщения за тромбоза при ваксинираните.

Центровете за изследване на страничните ефекти смятат, че е много рано да се правят категорични заключения.

Все още остават много неизвестни, като например колко често тези форми на тромбоза се срещат в общата популация. От там съобщават също, че броят на докладваните случаи се е увеличил след появата на първите новини за опасения относно ваксината “АстраЗенека“. Повишената информираност може да е отчасти отговорна за увеличаването на случаите, подадени до Lareb.

Ваксините на “АстраЗенека” за хора под 60 години бяха спрени миналия месец поради възможна връзка между ваксината и тромбозата с нисък брой тромбоцити. Тази реакция на ваксината е открита при общо 12 души в Нидерландия, като при всички от тях става въпрос за жени на възраст между 23 и 65 години, една от които е починала.


Етикети:
Категория Свят | 2021/05/03 последна редакция в 9:00 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
847 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки