Никой не следи дали се изписват излишни лекарства у нас

      Публикувано на Saturday, 10 November , 2018      7 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Никой не следи дали се изписват излишни лекарства у нас

  • Здраве

В България нито една здравна институция не събира данни за ненужното изписване на лекарства.

Липсва и точен анализ дали излишно се харчи обществен ресурс за свръхизписване на медикаменти. Лекарства се изписват без да е необходимо, показва проверка на БНР, предава news.bg

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова призна, че в страната няма аналитично звено за предписването на лекарствата.

“Ние сме свидетели – много често пациенти излизат от кабинетите на лекарите или от болница с рецепти, изписани от двете страни, с по 7-8 лекарства и то за състояние, което невинаги е много тежко и много сериозно и налагащо толкова много медикаменти за изписване. Следва и трябва да бъде изследвано защо се получава този феномен”, обясни д-р Павлова.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров само незнаещите лекари биха изписали повече от нужните лекарства. Той оправда подхода на своите колеги с мнението, че почти няма човек, който да е само с едно заболяване.

У нас има изследване на Клиниката по вътрешни болести в Александровска болница, което установява, че имаме свръх-изписване на инхалаторни кортикостероиди, съобщи проф. Даниела Петрова, началник на Белодробното отделение на Александровска болница:

Има свръх-изписване на някои медикаменти, което понякога има неприятни странични ефекти и допълнително хоспитализиране във връзка с тези нежелани лекарствени реакции, допълват лекари.

За подобен проблем съобщиха и от Италия. На 118-ия Национален конгрес на дружеството на италианските лекари по вътрешни болести, състоял се в края на месец октомври, стана ясно, че на хората над 65-годишна възраст се предписват прекалено много лекарства. Това предизвиква усложнения на пациента и увеличава излишно разходите на здравната каса.

Сигналът за тревога бе даден от Института за фармакологични изследвания “Марио Негри” от Милано, работил съвместно с Многопрофилната болница в града. В нея, са били подложени на анализ 5000 пациента, 60% от които се прибрали у дома със списък от ненужни лекарства, водещо до неприятни и даже опасни последици.

В Италия годишно в болниците се приемат 5 милиона души на възраст над 65 години. При изписването всеки излиза с поне две нови предписания за лекарства, които се добавят към тези, които пациентът е вземал ежедневно преди това. Така хората преминават средно от 5 на 7 вида хапчета.

Най-рано след три месеца, всеки пети от тях се нуждае от ново влизане в болница заради прекалена употреба на медикаменти. Там получава нов списък на лекарства.

Два милиона италианци се озовават в ситуации на нежелани лекарствени реакции. Това води до увеличение на медицинските прегледи и специализираните визити. Проучването на института “Марио Негри” сочи, че благодарение използването на специален софтуер, рискът да се взимат потенциално неподходящи лекарства спада от 42% на 12%, а опасността от взаимно влияние на медикаментите намалява от 59% на 33%.

На полуострова е предложен иновативният проект, наречен De-prescribing. С негова помощ около 25 % от лекарствата ще бъдат избегнати, както и 55% от хоспитализирането на пациенти. Очакванията са с тази програма да бъдат спестени поне 5 милиарда евро на италианската Здравна каса, която сега харчи €16 милиарда.

Етикети:
Категория Здраве | 2018/11/10 последна редакция в 5:30 PM
Източник : You Tube | Снимка : Google
8 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Хари Потър е най-четената книга във Великобритания
Лондон Новини от Лондон

Хари Потър е най-четената книга във Великобритания

Излезе ново проучване за най-четените книги във Великобритания, което показва, че Хари Потър все още остава любимия герой…

Искам да вляза с колата си в UК

Глобите за неподаден Tax Return

Как да намалите разходите при отглеждане на дете в Англия

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон България

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на…

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона България

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона

Призовавам протестиращите да спазват закона, да не влизат в провокация с полицията, да изпълняват полицейските разпореждания. Това заяви…

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

135 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

29 Прегледа

St Paul’s Cathedral, London

17 Прегледа

The Line That Will Be Crossrail

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве