Никулден е!

      Публикувано на Sunday, 6 December , 2020      466 Прегледа     
Никулден е!

  • България

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Архиерейска литургия за Никулден ще отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, който е викарий на патриарх Неофит.
Празничната служба е от 9:30 ч. в храма „Св. Николай Чудотворец“, в столичния квартал „Връбница“.

Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.

Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. А според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.

Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, за да бъдат здрави през годината.

Денят се чества и като официален празник на град Бургас. Светецът е почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите.

Никулден е и професионалният празник на банкерите. След повече от 40 години, БНБ и Асоциацията на търговските банки възобновяват отбелязването му през 1992 година.

Тази година празникът няма да бъде отбелязан с церемония заради пандемията от Covid-19, която беляза цялата 2020 година. Присъединяването на българския лев към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз, както и добрите показатели на системата преди кризата, дават оптимизъм на професионалната общност, която припомня и легендите за своя покровител.

Много легенди се свързват с личността на Свети Никола, считан основно за покровител на рибарите и мореплавателите. Приживе – за разлика от повечето светци, той бил заможен, а в много предания бихме срещнем и определението „лихвар, който помагал на бедните”. Най-популярната легенда обаче е как Свети Никола е спасил честта на трите дъщери на търговец, загубил богатството си. В онези времена една девойка не можела да се омъжи, ако няма зестра, но обеднелият баща не можел да осигури такава.

В някои от версиите на легендата се говори, че дори трите млади жени ги грозяла опасността да бъдат превърнати в блудници. Според легендата, когато клетият баща бил готов да продаде някоя от дъщерите си за блудница, Свети Никола подхвърлял през прозореца кесия с жълтици и така спасявал девойката от позор. Това се случило и с трите дъщери на търговеца. Според други, кесията била пускана през комина, а не през прозореца, с което пък може да се свърже и мита за Свети Никола – първообраза на Дядо Коледа.

Ловчанският митрополит Гавриил призова християните да се помолят на свети Николай Чудотворец да  избави света от пандемията и всички трудности.

„Свети Николай е велик светец, правел много за хората. Голямо милосърдие имал. Помагал  е много на бедни, на нещастни, утешавал е скърбящи. Вършел е приживе много чудеса и сега, вече толкова века след неговата блажена кончина стават чудеса. Така че  това е един прекрасен повод да се помолим на свети Николай да ни помогне, да укрепи нашата вяра, да ни дарува любов и да ни избави от болести, епидемии и всякакви скърби и  трудности. Молитвата на свети Николай е много силна“, заяви митрополит Гавриил.


Етикети:
Категория България | 2020/12/06 последна редакция в 10:54 AM
Източник : БНР | Снимка : Google
467 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки